Bijna twee derde (63%) van de deelnemers aan het jaarlijkse onderzoek* van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) laat, als ze een of meer feestdagen niet thuis zijn, geen bewoonde indruk achter in hun woning.
Het huis blijft volledig donker (13%), of men laat slechts een of twee lampjes branden (50%). “Tijdens de feestdagen heb je een 70% hogere kans dat er bij je wordt ingebroken,” zegt Coen Staal. Hij is voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. “Het zijn de piekdagen voor het inbrekersgilde. En als je dan overduidelijk laat blijken dat je niet thuis bent doordat je huis helemaal donker is of je hebt slechts een of twee lampjes aan, dan maak je het ze wel erg makkelijk. Inbrekers weten dan dat ze volop de tijd hebben om toe te slaan. Tref daarom de juiste maatregelen.”
Ongeveer de helft (47%) geeft aan dat er op een of meerdere feestdagen iemand thuis is. Er is daarom vooral gekeken naar het gedrag als men gezellig op visite is bij familie, vrienden of kennissen. Ruim een derde (36%) regelt dan zelf, met behulp van een app, tijdschakelaars of de buren, dat de lampen die gewoonlijk branden, ook tijdens hun afwezigheid aan gaan of al zijn.
“Dan weet een inbreker niet helemaal zeker of er iemand thuis is,” maakt Coen duidelijk. “Omdat hij echter zo’n ruime keus heeft uit woningen waarbij het overduidelijk is dat de bewoners er op dat moment niet zijn, zal hij eerder daar op zijn gemak zijn slag slaan.”
“Deuren goed op slot doen en een bewoonde indruk achterlaten. Dat zou iedereen sowieso moeten doen,” zegt Staal. “Gewoon volop de verlichting aan. Het kost misschien een paar centen aan stroom, maar het brengt een inbreker wel aan het twijfelen. Inventariseer op een vrije middag ook eens de zwakke plekken van je huis.”
Zo is een derde van de voordeuren zodanig slecht beveiligd dat een inbreker binnen enkele minuten binnen is. “Je kunt de voordeur dan wel goed op slot draaien, maar met een slecht slot hou je een inbreker maar een paar minuutjes tegen. En als het huis geen bewoonde indruk maakt, weet een inbreker dat hij voldoende tijd heeft om zijn gang te gaan,” aldus Staal.
Extra hulp bieden de inbraakpreventietips onder het kopje “beveilig uw huis” op de website www.inbraakmislukt.nl
. Daarmee wordt aan de hand van foto’s en tekeningen eenvoudig aangegeven hoe je de beveiliging van je huis kunt verbeteren. Er is ook een app in de App Store en Google Play, waarmee je aan de hand van foto’s kunt zien welke onderdelen van je voor- en achterdeur, maar ook je ramen goed beveiligd zijn of niet. Je krijgt dan handige tips over wat je kunt doen om je woning beter te beveiligen.
Maak er geen feestje van voor de inbreker
Ongeveer de helft van de Nederlanders is tijdens de feestdagen op vakantie of op visite. En dus een of meerdere dagen niet thuis. Het is dan ook niet gek dat de piek van alle inbraken in de periode tussen Kerstmis en Oud & Nieuw valt. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 en 21.00 uur.
Om feestdagen niet te laten bederven door een inbraak, geeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken de drie belangrijkste tips.
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek-private samenwerking met als doel bewoners meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en hen aan te moedigen om zelf maatregelen te nemen. En zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbraken en inbraakpogingen substantieel te blijven verlagen.
De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei / juni en in november / december, dit jaar al weer voor de elfde keer. Partners in de stichting zijn de bedrijven NEMEF, Ring, SecuritasHome en Yale Smart Living. De stichting werkt nauw samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de coördinator inbraakpreventie van de landelijke politie en het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie op www.inbraakmislukt.nl
*) st. NIPW, september 2019 - n=566 (representatieve steekproef van de NL bevolking >25 jaar)