Kwart Nederlanders doet ’s avonds deur niet open

Foto: PR Stichting Inbraak Preventie Weken

In de periode november tot en met februari wordt er vaker ingebroken. Er is dan een piek te zien tijdens de feestdagen. In het donker voelen we ons thuis ook minder veilig. Dat blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

“Ruim een kwart van de mensen doet ’s avonds de deur niet meer open als er wordt aangebeld,” zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting. “Men voelt zich onveilig of ze verwachten niemand. Met de inzet van enkele hulpmiddelen kan hiervoor gemakkelijk een oplossing gevonden worden.”

De meeste voordeuren zijn voorzien van glas. Daardoor kun je soms makkelijk zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Toch tast één op de vijf in het duister. De oplossing van een nieuwe voordeur met glas erin gaat wellicht wat ver. Maar een eenvoudige deurspion (kijkgaatje) kan al handig zijn. Een achtste van de voordeuren is daarmee uitgerust.

Digitaal

Een tiende van de respondenten heeft inmiddels gekozen voor een elektronische oplossing. Met een digitale deurspion, deurbelcamera of beveiligingscamera kun je op je mobieltje zien wie er voor de deur staat. Het is dan aan jou om te besluiten of je open doet of niet. “Ruim de helft van alle ondervraagden staat positief tegenover deze moderne oplossingen,” laat Staal weten. “Je wordt niet meer verrast door bijvoorbeeld een ongenode gast met een babbeltruc. Enn men verwacht ervan dat het inbrekers afschrikt.”

Camera in beeld

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn, maakt de politie gebruik van ‘Camera in Beeld’ (zie www.politie.nl). Dat is een website waarop iedereen zijn camera kan registreren. In deze databank staan inmiddels al 260.000 camera’s aangemeld. Daarmee kan de politie zien waar in de buurt van een woninginbraak zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben vastgelegd. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Veiliger de voordeur openen

Als je wel kunt zien wie er voor de deur staat, maar je kent de persoon niet, wil je misschien niet meteen de deur helemaal openen. Een kierstandhouder biedt dan de oplossing. Daar­mee kun je je deur eenvoudig en veilig op een kier laten staan om zo de persoon aan te kunnen spreken, zonder dat deze met geweld de deur kan openduwen.

*) st. NIPW, september 2019 –  n=566 (representatieve steekproef van de NL bevolking >25 jaar)

Reacties