Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard mogen nog vier jaar door met het landelijke subsidieprogramma Sterk Techniekonderwijs (STO).
Dit programma zorgt voor activiteiten en investeringen zodat jongeren kiezen voor een technische baan. Dit geldt voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Een belangrijk onderdeel van STO is ook de samenwerking met het bedrijfsleven.
Sinds 2020 hebben RGO Beroepscampus in Sommelsdijk en het Actief College in Oud-Beijerland de kar getrokken van dit subsidieprogramma. De subsidie is tot nu gebruikt om de drie technische vmbo-profielen bij beide scholen te versterken. Die profielen zijn ‘Bouwen, Wonen & Interieur’, ‘Produceren Installeren & Energie’ en ‘Mobiliteit & Transport’. De lokalen van deze profielen zijn voorzien van nieuwe machines en er zijn activiteiten georganiseerd als gastlessen en bedrijfsbezoeken. Sinds de start zijn er vele bedrijven aangesloten bij het programma. Dat zorgt ervoor dat jongeren een beter beeld krijgen van de mogelijkheden in de regio als het gaat om technische banen.
Alle technische vmbo-scholen hebben vorig jaar de kans gekregen opnieuw in te schrijven op het subsidieprogramma. Op hoofdlijnen is het doel gelijk gebleven: jongeren enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Voor de nieuwe STO-periode is de doelgroep wel veranderd. Zo is het de bedoeling dat ook andere vmbo-profielen mee gaan doen.
Adrie Krielaart is directeur RGO Beroepscampus en penvoerder van de subsidie. “Dat we door mogen met STO is belangrijk”, vindt ook hij. “Dit omdat in steeds meer banen techniek een rol speelt. Het is dan ook goed dat in bijvoorbeeld de zorg en de groene sector ook aandacht komt voor techniekonderwijs. Want techniek is overal, zowel in de bouw als aan het bed.” Adrie Krielaart is blij met het brede draagvlak voor het plan. “Veel scholen en bedrijven werken mee, dat is de kracht van ons plan. Het ministerie van OCW heeft dit als een van de belangrijkste redenen genoemd voor de toekenning.”