Op dinsdag 26 november vond er een branchetafel-gesprek plaats voor het vmbo-profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie op de Beroepscampus in Middelharnis.
Twaalf ondernemers uit verschillende takken van de sector kwamen bijeen om de uitdagingen te bespreken. Maar dat niet alleen. Onderling werd er ook gesproken over het ontwikkelen van nieuwe ideeën om jongeren te enthousiasmeren over de sector.
Jongeren kiezen steeds minder vaak voor een vervolgopleiding in de richting van HBR. HBR staat voor Horeca, Bakkerij & Recreatie. Dit was dan ook een belangrijk thema tijdens de bijeenkomst. Het is een landelijke trend die de aanwezige ondernemers herkennen. Een van de vertegenwoordigers uit de horeca benadrukte dat jongeren soms kiezen voor een opleiding simpelweg omdat deze dichtbij wordt aangeboden. Dit zonder de juiste afstemming op hun werkelijke interesse of talenten.
Om deze trend te keren, werd er besproken hoe de verschillende sectoren elkaar steeds meer kunnen versterken. RGO Beroepscampus en Albeda hebben dan ook regelmatig contact met het bedrijfsleven. Dat zorgt voor korte lijntjes en beter op elkaar afgestemde opleidings- en werkprogramma’s. Het is immers niet alleen het specialistische en ambachtelijke werk, zoals het maken van banket en chocolade. Het gaat ook om industriële processen die jongeren zouden kunnen aantrekken.
Tijdens de gesprekken werd verder duidelijk dat het imagoprobleem van de sectoren aangepakt moet worden. Maar dat niet alleen. Veel ouders hebben invloed op de keuze van de vervolgopleiding van hun kind. Echter zouden zij beter geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheden binnen de sector.
Om dit beeld te verbeteren, is het belangrijk een realistische, maar ook actuele voorstelling van zaken te geven. Bijvoorbeeld over het aantal uren en de werklast. Daarnaast werd het belang van goede communicatie tussen leerlingen en bedrijven besproken.
Projectweken en bedrijfsbezoeken kunnen jongeren meer inzicht geven in wat ze kunnen verwachten. Ook zijn die weken goed om hen te enthousiasmeren voor de praktijk. Daarnaast werd het belang van interessante stages en een betere uitleg aan bedrijven over wat leerlingen mogen en kunnen, benadrukt. Hierdoor krijgen jongeren niet alleen een realistisch beeld van het vak, maar kunnen bedrijven ook optimaal profiteren van stagiaires.
Er werd verder gepleit voor een bredere focus op havo-leerlingen. Zij maken vaak een overstap maken naar het mbo. En er moet een intensievere inzet op de bovenbouw van groep 7/8 in het basisonderwijs komen. Dit biedt kansen om jongeren vroegtijdig te interesseren voor de sector.
Tijdens de avond werden er ook vragen gesteld over de wettelijke beperkingen die gelden voor stages en schoolactiviteiten. Daarbij werd benadrukt dat duidelijke afspraken en goede begeleiding cruciaal zijn om de leerervaring voor zowel leerlingen als bedrijven te optimaliseren. Recente wetswijzigingen bieden meer kansen voor jongeren op een interessante stage.
De aanwezige ondernemers zijn vastberaden verder samen te werken aan concrete initiatieven die jongeren weer enthousiast kunnen maken voor de sector. De bijeenkomst op de Beroepscampus was dan ook een belangrijke stap in het realiseren van een toekomstbestendige en aantrekkelijke sector voor jonge talenten.
Wil je als ondernemer meer weten over samenwerking met de scholen in de Beroepscampus? Neem dan contact op met Sylvia Bolleman. Dat kan door te bellen naar 06 10 90 91 30 of stuur een e-mail naar [email protected].