Proeftuin brengt onderwijs en ondernemers samen

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Leerlingen en docenten van de RGO, profiel groen, brachten op 15 april een bezoek aan de Proeftuin Van Pallandtpolder in Middelharnis.

De groep deed in de proeftuin alvast wat ideeën op voor het agrarisch onderwijs van aankomend leerjaar. Begin dit jaar zijn drie agrarische ondernemers in de proeftuin gestart met duurzame en innovatieve landbouw. De ondernemers hebben dan ook niet stilgezeten. Er wordt volop gezaaid en gepoot en er worden diverse plannen uitgewerkt. Ze willen vernieuwende landbouw, natuur, recreatie en onderwijs samen laten komen.

Proeftuin voor innovatie en duurzaamheid

De gemeente heeft de landbouwgrond ter beschikking gesteld voor de proeftuin. De ontwikkeling van de Van Pallandtpolder is zowel voor ondernemers als voor de gemeente letterlijk een proeftuin. De gemeente hecht grote waarde aan het samenwerken aan een toekomstbestendige landbouwsector. Een sector waarbij duurzaamheid een grote rol speelt.

Dat is ook precies waarom wethouders Tea Both-Verhoeven en Peter Feller een bezoekje brachten. “Op deze manier kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de wereld om ons heen. De belangen zijn groot,” zegt wethouder Both-Verhoeven. “Juist daarom ben ik er groot voorstander van dat het eiland een proeftuin is voor duurzaamheid. Laten we in de Van Pallandtpolder landbouwinnovaties testen. We kunnen ervan leren en deze kennis meenemen richting de toekomst.”

Samenwerking met Beroepscampus

De Proeftuin Van Pallandtpolder staat voor kennis verkrijgen en delen. Daarom wordt 10 procent van het akkeroppervlak ingericht voor natuurontwikkeling. De samenwerking met de Beroepscampus biedt leerlingen de kans om mee te denken in het ontwerpen van deze natuurontwikkeling. “Ik ben enorm enthousiast over dit mooie voorbeeld van samenwerking tussen ondernemers en het onderwijs binnen de Beroepscampus. Hierin vindt men elkaar in innovatie en toekomstgericht vakonderwijs,” aldus wethouder Feller.