Mogelijk geen meivakantie voor COVID-personeel

Foto: Afbeelding van fernando zhiminaicela via Pixabay

Een deel van de ziekenhuizen vraagt het personeel om af te zien van vrije dagen in de meivakantie. Het is te druk op de COVID-afdelingen om mensen te missen.

Verlof zit er nauwelijks in voor artsen en verpleegkundigen van de intensive care- en COVID-afdelingen. Het is te druk om vrij te nemen en nu wordt het ook gevraagd geen meivakantie op te nemen. Dat meldt de Volkskrant na een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard.

Verplaatsen

“Veel ziekenhuizen vragen nu aan personeel of het mogelijk is om de vakantie te verplaatsen,” zegt Bart Berden. Hij is bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg. “Teamleiders vragen hun mensen of zij het nog even kunnen volhouden. Maar voor sommigen is vakantie écht noodzakelijk.”

Het personeel wordt nog niet gedwongen om af te zien van vakantie. “Dat is echt een draconische maatregel,” zegt Berden. “We bekijken van dag tot dag scherp of dat nodig is. Maar de ziekenhuizen zijn er terughoudend in.”

Van Weel-Bethesda ziekenhuis

We hebben de vraag uitgezet bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Het is bekend dat het daar ook erg druk is op de corona-afdelingen. Maar het is niet bekend hoe het personeel eronder is. Houden ze het nog vol? Moet ook hun vakantie verplaatst worden tot het weer minder druk is op de afdelingen?

Op dit moment hebben we daar nog geen antwoord op gekregen. Maar wat wel belangrijk is, is dat vrijwel elk ziekenhuis het enorm druk heeft met de coronapatiënten. De reguliere planbare zorg is vrijwel helemaal afgeschaald. Dat wil zeggen, mensen die belangrijke operaties moeten ondergaan, komen niet in aanmerking. Zij worden pas geopereerd als er hoge spoed bij is en dan is het voor velen al te laat. Het is daarom aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat de druk op de zorg verlaagd wordt.

Samen tegen corona

Zelf val je misschien niet in de risicogroep. Daardoor spreek je misschien meer af met andere mensen of houd je je niet aan andere maatregelen. Maar onthoud dat ook jij naar de supermarkt gaat, of misschien wel ergens anders mensen tegenkomt. Die mensen zijn misschien wel wat kwetsbaarder. En hoewel je zelf misschien niet ziek bent, kun je het virus wel bij je dragen en een ander ermee besmetten. En die persoon belandt daardoor misschien wel in het ziekenhuis. Dat houdt de druk op de zorg hoog en kan de maatschappij nog steeds niet open.

Rutte zei het al tijdens de laatste persconferentie. “We zitten op dit moment met twee kampen. De ziekenhuizen die het bijna niet meer aan kunnen en de mensen thuis die meer willen.” Het vaccineren gaat misschien niet heel snel, maar de eindstreep is met al die prikken wel binnen handbereik. Houd nog even vol, dan kan straks het ziekenhuispersoneel even een welverdiende vakantie opnemen. Dan kan jij weer lekker naar het terras.