Het Kabinet gaat op dinsdag 31 maart besluiten hoe het onderwijs verder moet met de strenge corona-maatregelen na 6 april.
Door Marieke Jacobs en Sam Fish
Dat maakte premier Mark Rutte woensdagavond bekend. Hij gaf een korte update aan een groep journalisten na afloop van een crisisberaad. Die dinsdag zal het kabinet met de deskundigen bekijken hoe het ervoor staat. Ook wordt er gekeken naar wat de effecten van het beleid tot dan toe zijn.
De landelijke examens zijn al afgelasten, maar er wordt volgende week dus gekeken hoe dat zit met alle andere leerlingen.
Op dit moment gelden alle maatregelen nog tot 6 april, behalve die van de evenementen. Evenementen mogen sowieso tot 1 juni niet doorgaan, wat er ook wordt besloten over de grens van 6 april. Onder de maatregelen van 6 april horen onder andere de sluiting van scholen, horeca en sportclubs. Hoe het daarna verder moet, is nu nog onduidelijk.
De premier benadrukte in zijn update dat het kabinet “plant op slechter weer”. “We moeten nu niet denken op basis van de eerste groene grassprietjes: we zijn er.” Hij doelde op de uitspraken van het RIVM. Zei meldden woensdag dat de verspreiding van het virus iets lijkt af te zwakken.
Rutte wilde daar verder zelf niets over kwijt. Wel zei hij dus dat ze uitgaan van het ergste, dan kan het alleen maar meevallen als het inderdaad beter gaat met het virus.
De premier is blij dat Nederland de maatregelen naleeft. Dat benadrukte hij namelijk ook in de update. Hij was blij dat er een duidelijk verschil te merken was vergeleken met afgelopen weekend als het gaat om het naleven van de maatregelen. Volgens Rutte worden de gemaakte afspraken en voorschriften sinds maandag duidelijk beter nageleefd.
Dinsdag 31 maart wordt er dus verder vooruit gekeken. Tot nu toe kijkt het kabinet van dag tot dag naar wat er nodig is. Zo liet Rutte eerder al weten dat het zomaar kan zijn dat er maatregelen versoepeld worden. Maar het zou ook wel eens nóg strenger kunnen. Daar is nu dus nog niets over te zeggen.
Wat wel zeker is, is dat het belangrijk is om afstand te houden. Winkels hebben een mandjes of karretjes beleid. Daarbij mogen er maar een paar mensen tegelijk de winkel in voor een boodschap. De karretjes en mandjes worden daarbij ook direct gedesinfecteerd na gebruik.