Corona in het onderwijs – vragen en antwoorden

Foto: Image by Steve Riot from Pixabay

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) leidt tot veel vragen, ook vragen van ouders en scholen. Hieronder staat een aantal vragen over het corona-virus en de gevolgen voor het onderwijs.

Door Marieke Jacobs

Het besluit van het kabinet, in overleg met deskundigen en schoolleidingen, om scholen niet te sluiten viel donderdagavond in de Tweede Kamer niet in goede aarde. Premier Rutte liet de Tweede Kamer weten dat het gewoon niet anders kan. Scholen dicht is het missen van heel veel mensen in sectoren die nu onmisbaar zijn zoals de GGD, de zorg, de brandweer en de politie.

Motie; Kinderen thuis houden zonder boete

De PVV drong aan op een soepele behandeling van ouders die uit angst voor het corona-virus hun kind liever thuishouden. Maar Rutte wilde niet beloven dat zij geen boete hoeven te vrezen. “Ik verwacht dat het in de praktijk wel los zal lopen, maar ik ga dat niet toezeggen. Dat vind ik te zwart-wit. Er zal wél rekening worden gehouden met de bijzondere omstandigheden.”

Wilders haalde nog uit naar het kabinet. “Ik voorspel u dat als u dit doorzet Nederland in opstand zal komen. Mensen zullen kinderen van school halen en docenten zullen zich ziek melden. En ik geef ze nog gelijk ook.”

‘De school is geen opvangplek’

Het kabinet heeft op 12 maart 2020 nog niet besloten om de scholen te sluiten. Toch begrijpt De Algemene Onderwijsbond (AOb) het als schoolbesturen en onderwijspersoneel toch besluiten sommige scholen te sluiten vanwege het corona-virus. “De school is geen opvangplek,” zegt Stolk. De bond vindt dat scholen goed onderwijs moeten kunnen geven en dat leerkrachten en scholen niet in een onmogelijke positie mogen worden gebracht. De afgelopen weken gingen meerdere scholen in Noord-Brabant al dicht.

Mag een school zelf de deuren sluiten?

Een school mag niet zomaar stoppen met het verzorgen van onderwijs. De lokale GGD kan de burgemeester wel adviseren om (een deel van) de school preventief te sluiten. Zonder advies van de GGD of besluit van de burgemeester moeten scholen onderwijs verzorgen. Particuliere scholen mogen zelf beslissen of zij preventief de deuren sluiten. Bij een tekort aan leraren, door ziekte, sturen scholen kinderen naar huis.

Leerkrachten blijven thuis met klachten en lessen vallen uit

Scholen zijn verplicht om een vervangende leerkracht te zoeken en eventueel kinderen op te vangen. Naast het corona-virus kampt Nederland met een lerarentekort. Het vinden van vervanging lukt daardoor niet altijd. Het corona-virus zorgt momenteel vooral op scholen in Noord-Brabant voor veel problemen. Op sommige scholen zijn meer dan tien leerkrachten ziek.

Mijn kind heeft klachten en hoest. Wat nu?

Het advies aan iedereen in Nederland (12 maart 2020): blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd sociaal contact en bel pas met huisarts als klachten verergeren. Dit geldt dus ook voor kinderen. Je kind hoeft gedurende de verlofperiode niet naar school. Het RIVM merkt dat ouders hun kinderen vanwege het corona-virus vaker thuishouden dan normaal.

Ik ben leerkracht. Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen bij kinderen en mezelf?

COVID-19 is een besmettelijke ziekte. Neem de gebruikelijke maatregelen om overdracht van bijvoorbeeld griep en verkoudheid te voorkomen:

  • Zorg dat de kinderen in de klas en jijzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek
  • Leer kinderen in de klas dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en vervang deze snel voor nieuwe papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden. Leer kinderen vooral een alternatief zoals voetjes aantikken

Bronnen: Nieuws.nl/ANP – De Algemene Onderwijsbond – GGD/RIVM – Onderwijs consument.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen