Eerste corona-patiënt op Goeree-Overflakkee bevestigd

Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Zorgorganisatie CuraMare heeft laten weten dat er op donderdag 12 maart iemand in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland positief getest is op het corona-virus.

Door Sam Fish

Het is de eerste besmetting van het virus op het eiland. De persoon zit in quarantaine in het ziekenhuis. De patiënt meldde zich met luchtwegklachten en is volgens protocol opgenomen in isolatie. Verplegend personeel heeft meerdere testen uitgevoerd, deze bleken positief. De patiënt en naasten zijn ingelicht door een arts. Ook zijn er nog twee andere patiënten met een mogelijke besmetting. Zij zijn uit voorzorg ook in quarantaine geplaatst.

“Mijn gedachten gaan uit naar de patiënt en ik wens de patiënt een spoedig herstel toe,” aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

Maatregelen

Patiënten die contact hebben gehad met de positief geteste patiënt zijn ingelicht. Het personeel heeft hierin de richtlijnen van het RIVM en de GGD opgevolgd.

Medewerkers van het ziekenhuis kunnen hun werk blijven doen zolang ze geen klachten hebben. Zodra zij last krijgen gaan ze in thuis isolatie en worden zij getest. De ziekenhuiszorg gaat gewoon door.

Voorzorgsmaatregelen

Bij De Snoeperij in Dirksland is de B&B gesloten. Ook kan er alleen nog maar met PIN betaald worden. Er kan wel gewoon gegeten worden. En in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis hangen posters dat er geen handen geschud mogen worden.

Ook Tandartspraktijk Dogterom in Middelharnis heeft voorzorgsmaatregelen genomen. Zij hebben via Facebook laten weten dat ze geen handen meer schudden met patiënten. Verder nemen ze sowieso al veel hygiënische maatregelen tijdens hun werk. Denk daarbij aan het dragen van mondkapjes en handschoenen.

Symptomen

Niet iedereen weet precies wat de symptomen zijn van het corona-virus. Dan is het ook moeilijk om te weten of je je moet laten testen. Daarom hier de belangrijkste symptomen. Dit kunnen overigens ook symptomen zijn voor het Influenza griepvirus. Daarom is het belangrijk je te laten testen als je deze symptomen hebt.

  • Hoesten
  • Koorts
  • Kortademigheid

Wat kun je doen?

Voor de mensen die bang zijn om zelf het virus op te lopen zijn er wat maatregelen die getroffen kunnen worden. De belangrijkste daarbij zijn het regelmatig wassen van je handen en het gebruiken van papieren tissues. Daarnaast is het belangrijk om te hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog. Maar dat geldt voor altijd, niet alleen bij een griepgolf. Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat je welk virus dan ook minder snel krijgt. Dus ook een verkoudheid.

Veel mensen zijn tevens bang om het corona-virus te krijgen door een bestelling van bijvoorbeeld Ali Express. Maar shop gerust verder, want het virus is alleen overdraagbaar via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Zeker niet op karton of verpakkingsmateriaal.

Houd voor alle laatste nieuwe maatregelen ook de website van de GGD in de gaten.

corona maatregelen