Cursus over Rembrandt; Bijbel en Mythologie

Foto: Pixabay; MarkRademaker

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vanaf 15 november een driedelige cursus over Rembrandts Bijbelse en Mythologische werken.

Rembrandt is een van de beroemdste Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Hij schilderde zowel taferelen uit het Oude- als uit het Nieuwe Testament, maar ook fantastisch verhalen uit de Mythologie. Waarom deed hij dat? En wat vond de kerk van deze heidense toestanden? Deze vragen en vele anderen worden beantwoord tijdens de cursus.

Deze driedelige cursus wordt gegeven door twee docenten. Dominee Jan de Visser, predikant van de Exoduskerk te Sommelsdijk en Esther Kranendonk, docent kunstgeschiedenis.

De docenten geven tijdens de cursus hun visie over de betekenis achter de prachtige bijbelstukken van Rembrandt. Op zo’n 300 schilderijen, etsen en tekeningen liet de schilder zijn licht schijnen op vele episodes uit de Bijbel. Hij schilderde zowel taferelen uit het Oude als uit het Nieuwe Testament.

Metamorfosen

Daarnaast zijn er de fantastische verhalen uit de mythologie die de schilder tot leven laat komen. Vanaf de renaissance putten de kunstenaars niet alleen hun kennis uit de Bijbel. Ook de Griekse en Romeinse godenwereld wordt een bron van inspiratie. Zo wordt de Metamorfosen van Ovidius ook wel de ‘bijbel van de kunstenaar’ genoemd.

De Metamorfosen leenden zich goed voor de historieschilderkunst. Hoogmoed komt voor de val, zonde wordt gestraft en deugd beloond. Zulke thema’s zaten vaak achter de mythologische schilderijen.

Vragen

Het werk van Rembrandt roept ook vragen op. Wat vond de kerk van deze heidense toestanden? En waren de schilderijen alleen voor de geschoolde elite? Of begreep Jan met de pet ook welk verhaal werd afgebeeld?

Cursus volgen

Het volgen van de cursus kost € 37,50 per persoon. Dit is de prijs voor drie lessen op een vrijdagochtend. Deze zijn te volgen van 10.00 tot 12.00 uur aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk. De cursusdagen zijn 15, 22 en 29 november. Vooraf aanmelden is verplicht in verband met een beperkt aantal plaatsen. Dit kan via de website www.kcego.nl of telefonisch via 06 20 03 69 79.

Reacties