KCE start met cursus over Opera

Foto: PR Stichting KCE

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) start dinsdagavond 23 oktober met een 3-daagse avondcursus over: Opera. In de cursus wordt er ingegaan op deze muziek, maar vooral ook op de soms verborgen boodschappen die in de werken zijn vervat, en op de emoties die de muziek kan oproepen bij mensen en publiek.

Wie ooit op het idee is gekomen om dramatisch toneel op te tuigen met zang en muziek is niet bekend. Elkaar toezingen op het toneel in plaats van sprekend converseren, is zeker niet een realistische weergave van hoe mensen met elkaar omgaan in het dagelijks leven. Toch heeft opera, gezongen toneel, na het voorzichtige begin in de 17e eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is het een geweldig rijke traditie geworden. Kennelijk spreekt de toevoeging van zang en muziek erg aan.

Operavoorstellingen en operamuziek kunnen enorme emoties teweegbrengen die soms vergaande gevolgen kunnen hebben, zelfs maatschappelijk en politiek. Zo inspireerden de opera’s van Wagner de nazi’s, werd de éénwording van Italië vooruitgeholpen door Verdi’s Nabucco en kwam de Belgische opstand in 1830 tot leven nadat het publiek was opgeladen met Aubers opera La Muette de Portici.

In de begintijd, eind 17e eeuw, gingen de verhalen vooral over mythologische figuren, later meer over vorsten, koningen en aristocraten. In de 19e eeuw deden meer alledaagse figuren en gebeurtenissen hun intrede. Zo ontwikkelde de opera zich tot een rijke traditie met prachtige en soms zeer monumentale muziek. Het bracht bovendien een uitgebreid zangrepertoire waarmee zangers indruk konden maken en, net als voetballers en filmdiva’s, de status van wereldster konden verwerven. En dat gebeurde in de begintijd beslist niet anders dan nu.

Speciale aandacht in deze cursus zal uitgaan naar de belangrijke operacomponisten met gevoel voor drama zoals Mozart met zijn onverholen maatschappijkritiek, Verdi met zijn prachtige melodieën en Puccini met zijn intense aandacht voor intermenselijke relaties die door de muziek een emotionele lading krijgen. Enkele opera’s, mogelijk en indien gewenst naar keuze, zullen in detail worden besproken.

De kosten van de cursus bedragen slechts € 23,50 inclusief consumpties en eventueel lesmateriaal. De cursus bestaat uit 3 dinsdagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 23, 30 oktober en 6 november. De docent is Hans van der Wulp. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl.

Reacties