Kastenleeg voor de voedselbank

Foto: Sam Fish

Al zes jaar lang zetten Mariska Breen en Jeanien de Gast zich in voor de voedselbank van Goeree-Overflakkee. “We begonnen met twee plastic tasjes, inmiddels hebben we twee volle wagens. Het wordt elk jaar groter,” vertelt Mariska trots.

Door Sam Fish

“We zijn onze actie ’Kastenleeg’ zes jaar geleden begonnen omdat we mensen wilden helpen die niet veel te besteden hebben,” vertelt Mariska Breen van Het Wapen van Stellendam. “We hebben weer een oproepje geplaatst om te kijken waar we dozen konden neerzetten om in te zamelen en dat bleken dit jaar vooral scholen te zijn. Daarnaast hebben we ook inzameldozen neergezet bij Plus Slingerland in Middelharnis en Plus Tessemaker in Stellendam om de pakketzegels in te zamelen. Daar hebben we in totaal 134 Pluspakketten mee kunnen ophalen.” Maar ook op de scholen is een hoop verzameld. “Ik weet niet hoe veel we precies hebben opgehaald, maar onze catering bus is vol en de aanhanger ook, dus we hebben een hoop om te verdelen over het hele eiland.”

Soms zitten er ook speciale donaties bij uit onverwachte hoek. “Vorig jaar kregen we een pallet snijbonen en we hebben een keer 160 muffins gekregen die over waren bij een evenement en dit jaar kreeg ik de vraag of we interesse hadden in zo’n 50.000 blikjes tomatenpuree. De dozen waren nat geworden en deze mochten dus niet meer verkocht worden. Zonde om weg te gooien,” zegt Mariska. “Wij kunnen mensen heel blij maken met deze producten, dus waarom niet, toch?”

Bedankt
“Ik wil, ook namens Jeanien, iedereen bedanken voor de hulp. De scholen hebben enorm goed werk geleverd en natuurlijk ook de mensen die hun pakketzegels hebben gedoneerd,” laat Mariska weten. “Daarnaast natuurlijk ook Het Wapen van Stellendam voor de opslag en het lenen van de bus en aanhanger voor het vervoeren van alle dozen naar Middelharnis.”

LEES OOK: Onderwijsdebat over toekomst obs J.C. van Gent

“En het is misschien voor veel mensen vanzelfsprekend, maar ik wil ook alle vrijwilligers van de voedselbank bedanken. Het is hier net een machine. Het is op dit moment een lege loods met aan de zijkant wat koelkasten en al aardig wat producten, maar op donderdag is het echt een werkvloer. Dan worden al die spullen verdeeld over pakketten voor 76 gezinnen en dat is echt een drukke bedoeling. Ze zijn echt heel goed bezig met z’n allen. Dat mag best eens gezegd worden. Petje af,” aldus Mariska.

Voedselbank
De voedselbank van Goeree-Overflakkee wordt draaiende gehouden door zo’n 70 vrijwilligers die elke week in een groep van 25 man pakketten klaar maakt voor 76 gezinnen op Goeree-Overflakkee. “Dat staat gelijk aan zo’n 187 mensen,” vertelt Jaap Bakelaar van de voedselbank. “En dat is echt niet iedereen. Een hoop mensen zitten net een euro boven de grens die de overheid heeft gesteld en die hebben dus geen recht op onze hulp. Daarnaast komt er ook een hoop schaamte bij kijken waardoor mensen zich niet aan durven te melden bij ons, of ze worden geholpen door de lokale kerk.”

Hoewel de grens voor de voedselbank per 1 januari is verlaagd, grijpen er nog steeds een hoop mensen mis. “Het aantal hulpbehoevenden op het eiland is hoger dan de hoeveelheid mensen die wij hier elke week helpen, maar we doen het graag. Het is jammer dat we niet iedereen kunnen helpen die het zo hard nodig heeft,” laat Jaap weten.

Reacties