Onderwijsdebat bij J.C. van Gent

Foto: Sam Fish

Het onderwijs is vaak een ding dat een lange tijd hetzelfde blijft. Uiteraard zijn er kleine dingen die meegaan met de tijd zoals een digibord en het gebruik van een tablet, maar de grote lijnen blijven hetzelfde.

Door Sam Fish

Directrice Sanne Wensink vindt het tijd worden voor verandering. “Ons schoolgebouw is afgekeurd. Het is op dit moment nog gewoon veilig, maar we moeten wel echt gaan kijken naar een nieuw gebouw,” vertelt ze. “En een compleet nieuw schoolgebouw brengt ook opties met zich mee. Want blijven we in verschillende klaslokalen of wordt het een flexibel gebouw met wanden die we naar wens kunnen verplaatsen? En dan kunnen we ook meteen kijken naar de inhoud van het onderwijs.”

Maar al deze dingen beslist ze liever niet alleen. Daarom kwamen op woensdag 21 februari wat ouders, twaalf groep-8 leerlingen, wat meesters en juffen en wethouder Gerrit de Jong bij elkaar om eens goed te discussiëren over het onderwijs. Aan de hand van stellingen als ‘Opvoeden en onderwijs gaan hand in hand’, ‘Kinderen leren meer spelenderwijs’ en ‘Het aanleren van vaardigheden is belangrijker dan het uit het hoofdleren van kennis’. Daarnaast werd er ook gesproken over de indeling van klassen, want ‘Het leerjaarklassensysteem is hopeloos ouderwets’ volgens een van de stellingen. Moeten kinderen nog wel verdeeld worden op leeftijd of wordt het tijd dat de kinderen worden verdeeld naar hun kunnen?
“Kinderen zitten op dit moment al op een eigen leerlijn en daar proberen we hier op school al op in te spelen door kinderen onderwijs op maat te geven, maar daar moeten we dus nog wel een passende indeling voor vinden,” laat Sanne weten. “Sommige kinderen zijn in groep 8 duidelijk nog niet klaar voor de volgende stap terwijl sommige leerlingen van groep 7 al staan te springen om naar het Voortgezet Onderwijs te mogen en kunnen gaan. Het is fijn als we daar als school op in kunnen spelen.”

LEES OOK: Eddy Zoëy komt naar het Diekhuus

“Misschien moeten we school inderdaad niet meer zien als een plek met acht groepen,” zegt één van de aanwezige ouders. “Het moet een plek worde waar kinderen zich kunnen ontwikkelen ook op andere gebieden dan alleen lesstof.”

Wethouder Gerrit de Jong was aanwezig namens de gemeente Goeree-Overflakkee. “Wij als gemeente gaan niet over de invulling van het onderwijs, maar het is fijn om op de hoogte te zijn van wat er speelt,” laat hij weten. “Ik vind het wel heel goed dat er gesproken wordt over wat er leeft. Vooral als je weet dat er nieuwbouw komt, dus het is goed om de toekomst duidelijk te hebben. Daarnaast vind ik het ook leuk om te zien hoe de leerlingen erbij betrokken worden, het gaat uiteindelijk toch om hen.”

Wanneer de school moet gaan verhuizen is niet bekend en waar de nieuwbouw uiteindelijk gebouwd gaat worden is ook nog niet zeker.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen