Burgemeester slaat eerste NOM-paal

23 feb 2018, 14:26 Gemeente
eerste nom paal dirksland 1
Sam Fish
Goeree-Overflakkee is vaak een voorbeeld voor andere gemeenten in de buurt en staat bekend als Energy Island . Dit komt vooral door de duurzame ambitie met zonnepanelen, windmolens en rijden op waterstof. En dat is pas het begin, want de volgende stappen worden al gemaakt; wonen in een Nul op de Meter-huis; een woning zonder gas.
Door Sam Fish
Eind 2017 startte er een pilot van deze woningen in de Hyacintstraat in Sommelsdijk. Deze woningen zijn inmiddels bijna klaar en de evaluatie komt steeds dichterbij. Toch, ook zonder evaluatie, zijn de eerste stappen al gezet voor meer NOM-woningen op Goeree-Overflakkee. Zo werd op dinsdag 20 februari op het bouwterrein aan het Korteweegje in Dirksland het symbolische startsein gegeven voor de bouw van 42 NOM-woningen in Dirksland en Herkingen.
“De eerste paal staat klaar voor de burgemeester, deze hebben we speciaal voor haar en voor dit moment bewaard,” zegt Gert-Jan van der Valk , directeur-bestuurder van FidesWonen. “De tweede en derde paal zitten inmiddels al in de grond, maar de eerste paal ligt er nog.” De aanwezigen, bestaande uit vooral nieuwe bewoners, lachen.
“Het is goed om te zien dat er zoveel belangstelling is voor het nieuwbouwproject hier in Dirksland en in Herkingen,” gaat Van der Valk verder. En belangstelling is er zeker; de vijf woningen aan de Oranjestraat in Herkingen, de negen woningen aan de Margrietlaan, de 17 woningen en elf appartementen op het Kortevliet in Dirksland zijn allemaal al vergeven.
Nul op de Meter
“De toepasselijke naam Nul op de Meter
verwijst naar de energiemeter die bij gemiddeld verbruik op nul blijft en daarmee bijdraagt aan de energieneutraliteit van Goeree-Overflakkee; nul op de eilandelijke meter dus eigenlijk,” vertelt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.
De gaskraan van bestaande woningen wordt dus afgesloten en de nieuwe huizen worden meteen helemaal CO2 neutraal gebouwd. Daarbij komt de warmte van een warmtebron om 130 meter diepte onder de woningen en wordt het stroom verzameld met de zonnepanelen op het dak. Daarnaast komt er een extra laag om de huizen heen en krijgen alle woningen drie dubbel glas. Het is de bedoeling dat in 2050 alle woningen op Goeree-Overflakkee CO2 neutraal zijn.
De huizen in Herkingen en Dirksland worden dit jaar nog opgeleverd, de nieuwe woningen en appartementen op Kortevliet zelfs al voor de zomervakantie. Daarnaast komen er ook nog vijf nieuwe NOM-woningen in Ooltgensplaat.
Lokale woningen
“Om de woningen maar volledig lokaal te houden hebben we de hulp ingeschakeld van verschillende Flakkeese partijen,” laat Gert-Jan van der Valk weten. “Zo werken we samen met Architect Born, installateur Kievit Warmte en komen een hoop materialen die gebruikt worden bij de bouw van uw nieuwe woning bij Esselink vandaan.” Een huis van Flakkee voor Flakkee, dus.
De locatie waar burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman de symbolische eerste paal mag slaan heeft al enige tijd leeg gestaan. Voorheen was het een oude garage en benzinepomp. Het werd tijd dat er weer gebouwd werd op het terrein. “Uiteraard wordt het karakter van de omgeving niet uit het oog verloren en past de stijl van de moderne woningen in de omgeving,” drukt burgemeester Grootenboer iedereen op het hart.
Het startsein voor de eerste paal werd gegeven met een druk op de knop door drie families die een woning zullen huren op de nieuwe locaties. Voor de locatie aan de Margrietlaan in Dirksland was dat de familie Van Oorschot, familie De Munck komt op Kortevliet te wonen en mevrouw Riet de Jong was er namens de Oranjestraat in Herkingen. Met hun druk op de knop startte de burgemeester met heien omlijst met (biologisch afbreekbare!) confetti.