Hoe gevaarlijk is een hittegolf eigenlijk?

Foto: Pixabay; M. M.

Er is nog niets officieels, want we zitten pas op dag twee. Maar volgens de voorspellingen zitten we in een hittegolf. Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt, zijn er toch dingen waar je op moet letten.

Aan de ene kant is een hittegolf heerlijk. Lekker in het zwembadje in de tuin, of met vrienden op een terras. Misschien ben je wel een echte strandganger en geniet je van deze warme dagen. Maar een hittegolf kan ook gevaarlijk, en zelfs dodelijk, zijn. Welk effect een hittegolf precies op ons lichaam heeft? Dat lees je hieronder!

Het menselijk lichaam heeft het zwaar tijdens een hittegolf. Ons lichaam raakt sneller uitgedroogd en kan oververhitten, dit kan zelfs dodelijk aflopen. Dat meldt het populairwetenschappelijke tijdschrift Quest in een eerder gepubliceerd artikel op hun website.

Eerste symptomen van uitdroging

Allereerst reageert het lichaam op hoge temperaturen door veel te transpireren. Dan kan het gebeuren dat je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, oftewel: je lichaam droogt uit. De eerste symptomen van uitdroging zijn wat vaag: vermoeidheid, sufheid en vergeetachtigheid. Naarmate de uitdroging erger wordt, wordt het risico om in een levensbedreigende shock te raken steeds groter.

Blijf dus goed drinken als het warm is. Ook als je geen dorst hebt. Alcohol is trouwens niet verstandig met deze hoge temperaturen. Het beste is om water of iets fris te nemen.

Kinderen

Let goed op symptomen die op uitdroging kunnen wijzen. Vertrouw niet op het dorstgevoel van je kind. Kinderen kunnen al uitgedroogd zijn voor ze dorst krijgen. Milde uitdroging kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, hoofdpijn en moeheid. Een donkergele kleur van de urine wijst ook op een watertekort. Kinderen in de groei hebben ruim twee liter water per dag nodig. Dit halen ze deels uit voedsel, maar dat gaat niet vanzelf.

Duits onderzoek liet zien dat bijna de helft van de jongens van 4-11 jaar en een derde van de meisjes onvoldoende dronken. Zes tot acht glazen water of thee op een warme zomerdag is meestal ruim genoeg.

Chronisch zieken en baby’s

Ook chronisch zieken, mensen die kampen met overgewicht en baby’s lopen meer risico. Bij baby’s wordt het risico niet veroorzaakt doordat ze niet fit genoeg zijn. Zij zijn juist afhankelijk van de zorg van volwassenen. Daarbij kan het fout gaan. De kinderen worden dan onvoldoende beschermd tegen de hitte, of krijgen niet genoeg te drinken van hun ouders of verzorgers.

Hartproblemen door hitte

Het is niet de hitte zelf die mensen het leven kost, maar de hart- en vaatproblemen als gevolg van. Het hart van gezonde mensen is sterk genoeg om extra inspanningen te leveren. Bij flinke hitte wordt er meer bloed naar de vaten vlak onder de huid gepompt. Dat is een extra belasting voor het hart. Jonge mensen merken dat nauwelijks. Maar het hart van ouderen, of dat van mensen die in rust al een marginale hartfunctie hebben, krijgt het dan zwaar. Met soms fatale gevolgen.

Is hitte dodelijk?

Maar is hitte nu eigenlijk dodelijk? Om dat te bepalen, bekeek het CBS de zomertemperaturen in Nederland van de laatste dertig jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur in augustus was over die periode 22,3 graden. Bij elke graad boven dat gemiddelde gaan per week 33,5 Nederlanders meer dood. Haalt de thermometer de 30 graden? Dan sterven die week ongeveer 258 mensen meer dan bij 22,3 graden. Dat zijn mensen die anders niet in diezelfde periode waren overleden.

De gevolgen van hitte kunnen dus wel degelijk dodelijk zijn. In juli 2006 zijn duizend mensen meer overleden dan in een gemiddelde julimaand. Dit kwam door de hitte, toen waren de temperaturen zelfs lager dan nu!

Effect hoge temperaturen op ouderen

Vooral ouderen kunnen het tijdens warme dagen zwaar hebben. De problemen voor ouderen ontstaan overigens niet door overmatig zweten. Ze transpireren juist minder gemakkelijk, waardoor ze ook meer last van de warmte hebben, aldus Quest. Ook krijgen ouderen minder snel een dorstprikkel. En dat terwijl het juist nu zo belangrijk is om de vochtbalans op peil te houden door te drinken. Zo stelt het Rode Kruis.

Ook het dragen van luchtige kleding is van belang, net als het vermijden van zware inspanning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen