101 maal hoera voor mevrouw Pietje Verhage

Foto: Sam Fish

Een prachtige leeftijd voor mevrouw Verhage uit Ouddorp. Zij mocht op zondag 7 augustus namelijk 101 kaarsjes uitblazen.

Door Sam Fish

Bij de mensen is mevrouw Verhage beter bekend als Pietje. Een lieve vrouw die graag op zichzelf is. “Ze wandelt met haar rollator tot aan de lift en dat vindt ze ver genoeg,” vertelt zoon Leo. “Ze vindt het fijn in haar appartement. Ze gaat nu eenmaal niet graag bij een groep mensen zitten. Daar voelt ze zich niet prettig bij. En als je deze leeftijd mag halen, dan moet je doen wat je fijn vindt.”

En zo is het. Pietje brengt haar dagen door met rommel opruimen, de afwas doen en het lezen van tijdschriften. Zo tuit ze een beetje an en vermaakt ze zich prima.

Oud versus nieuw

Mevrouw Verhage is een geboren en getogen Ouddorpse. Zo werd ze geboren aan de Hazersweg en sinds 2006 woont ze in Ouddorp in de Vliedberg. Ze heeft dus de vernieuwing meegemaakt. Daar is ze alleen niet altijd even blij mee.

“Het is heel mooi geworden, maar ik mis het oude pand,” vertelt ze. “Daar hadden we bankjes op de gang, dat was heel gezellig. Je kon dan heel makkelijk een praatje maken met andere bewoners. Die bankjes zijn er nu niet meer, dus je hebt een stuk minder contact onderling.” Toch is ze heel blij met haar appartement. “Ik heb mooi uitzicht aan te kanten. Daar ben ik heel blij mee.”

Familie

Pietje zelf komt uit een groot gezin, ze was één van negen kinderen. Ze had een tweelingzus, nog twee andere zussen en vijf broers. “Ik heb een geweldige jeugd gehad,” vertelt ze. “We hadden het altijd gezellig. Maar helaas is mijn tweeling zus al overleden. Ik heb nog wel twee broers.”

Op 4 augustus 1955 trouwde Pietje met Marinus Verhage. Ze leerden elkaar kennen tijdens het wekelijkse stapavondje in het dorp. Ze spraken vaker af en langzaam bloeide er iets tussen de twee. Helaas is hij in 2009 overleden. Samen kregen zij één zoon, Leo. Hij zorgde op zijn beurt voor drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Bezige bij

Mevrouw Verhage rommelt nogal wat aan in huis, dat zit in haar. Ze is altijd een bezige bij geweest. Zo hielp ze vroeger haar moeder en moest ze vanuit schoon garnalen pellen voordat ze kon gaan spelen. “We werden dan gornetsnokkers genoemd,” laat ze weten. “Maar de mensen die dat riepen, die moesten zelf bloemzaadjes verzamelen. Dan pel ik liever een kilo garnalen dan dat ik bloemenzaadjes moet verzamelen. Dat is pas een rotwerk.”

Na jaar huwelijk is Pietje altijd huisvrouw geweest. Volgens gaar zoon heeft ze dat altijd met volle overgave gedaan.

Oud worden

Niet iedereen haalt de prachtige leeftijd van 101. “Daar is geen geheim voor,” laat mevrouw weten. “Dit overkomt je gewoon. Maar niet zonder gebreken.” Zo is haar gehoor slecht en is het korte termijn geheugen ook niet heel goed. Zelf zegt ze het volgende: “Ik ben oud en koud, dus ik zit vaak met een vest aan. Maar verder gaat het nog hartstikke goed. Geef mij maar dagelijks mijn advocaatje, dan ben ik blij.” Misschien is dat dan toch het geheim om oud te worden. Elke dag een glaasje advocaat.

Cookieinstellingen