Schep jij ook mee voor schoon water?

Foto: Afbeelding van Anastasia Gepp via Pixabay

Sinds vorige week kun je watervriendelijke prijzen winnen met het opruimen van zwerfafval in en rond het water. De actie duurt nog tot en met 10 oktober.

Waterschap Hollandse Delta organiseert deze weken de actie ‘Scheppen voor schoon water’. Door mee te doen draag je bij aan het terugdringen van (plastic) afval. Daardoor hou je het water van bijvoorbeeld sloten, singels en meren schoon.

Als je dit gaat doen bij jou in de buurt, maak dan een foto van je vangst. De inzenders van de mooiste, origineelste of leukste foto’s maken kans op prijzen. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak, een regenwaterschutting of een regenton. Ga naar de website van de actie om mee te doen.

World Cleanup Day

Je vangst kun je ook registreren in de app Litterati. Zo help je de probleemgebieden in kaart te brengen en wordt duidelijk welke soorten afval het meeste voorkomen. Jouw opbrengst telt dan mee voor het wereldwijde resultaat van World Cleanup Day. Dat is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar.

Landelijke actie voor schoon water

Maar buiten die speciale dag om is het ook belangrijk om afval te blijven rapen. Alle waterschappen in Nederland doen mee aan de actie ‘Scheppen voor schoon water’. Ze vragen hiermee aandacht voor het belang van schoon en leefbaar water. Zwerfafval is namelijk slecht voor de kwaliteit van het water. Maar ook voor het milieu, de planten en de dieren.

Waterschappen zijn verantwoordelijk voor veilige dijken en voldoende (schoon) water. Waterschap Hollandse Delta doet dat voor zo’n  miljoen inwoners en bedrijven. Hun gebied bestaat namelijk uit Rotterdam (Zuid), Dordrecht en de Zuid-Hollandse eilanden. Het waterschap beschermt hen tegen hoog water en maakt rioolwater schoon. Dat doen ze met 20 zuiveringsinstallaties verspreid over de regio.

Schep mee

Wil je mee scheppen voor schoon water? Kijk dan op de website van de organisatie voor meer informatie.