In juli mogelijk meeste overlast van eikenprocessierups

Foto: Mark Mensink

Waarschijnlijk hebben we dit jaar in juli de meeste last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups.

De overlast komt dit jaar later dan normaal. Door het aanhoudende slechte weer komen de eikenbomen pas weken later in blad. En dus komt ook de rups pas later, zo meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

De eikenbomen waren in de laatste twintig jaar niet eerder zo laat.

Onderzoek

Rupsendeskundigen hebben de afgelopen weken veel eikenbomen onderzocht. Er werd gekeken naar de aanwezigheid en de groei van de eikenprocessierupsen. Die bleken nog veel minder ver ontwikkeld dan verwacht. Begin april, toen het even mooi weer was, werd nog gedacht dat het voor een groeispurt zou zorgen. Maar de ontwikkeling is helemaal tot stilstand gekomen door de kou. Ook rupsen van andere vlinders lopen ver achter op andere jaren, weet het kenniscentrum.

Of de late ontwikkeling van de rups invloed heeft op de mate van overlast is nog niet te zeggen. Het zou kunnen dat de vogels in juni en juli meer rupsen opeten, omdat er dan minder andere rupsen zijn. Brandharen van de plaagrups kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. De meeste gemeenten proberen de rups daarom preventief te bestrijden.