Inbraakcijfers door lockdown en avondklok gedaald

Foto: PR Stichting NIPW

Sinds de lockdown werken mensen gemiddeld zo’n 2,5 dag vanuit huis. Dat blijkt uit een onderzoek onder 865 huishoudens dat in maart 2021 is gedaan.

Ruim een kwart van de mensen werkt zelfs alle dagen thuis. Het is dan ook niet wonderlijk dat de inbraakcijfers drastisch omlaag zijn gegaan. Zeker in combinatie met de avondklok die de afgelopen maanden van kracht was. De politie rapporteert een daling tot wel 40 procent vergeleken met deze periode vorig jaar.

Maar de inbraken zijn niet helemaal gestopt. Inbrekers wachten hun kans af tot mensen niet thuis zijn. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling om even aan het huis te ontsnappen. Bijna twee op de drie doet dat bijna elke dag als ze thuis werken. Dan zijn ze al snel een half uur tot drie kwartier van huis. Het merendeel draait dan ook braaf de deur op slot. Maar één op de zeven laat dat soms of bijna altijd achterwege. En een oplettende inbreker is dan met een minuutje bij je binnen.

Flipperen

Bij volwassenen vergeet dus één op de zeven wel eens de deur op slot te draaien bij vertrek. Maar bij kinderen jonger dan 15 jaar doet 40 procent dit vrijwel nooit. Pubers nemen meer verantwoordelijkheid, maar ook in deze groep doet 1 op de 5 vrijwel nooit de voordeur op slot.

De overheid heeft juist voor dit fenomeen al enkele jaren een campagne lopen. Je weet wel, die met het zwaailichtje: “Deur op slot, lichtje aan”. Want als je een voordeur niet op slot draait, weet een inbreker daar wel raad mee. Met een stukje plastic heeft hij binnen een minuut de deur open. Hij kan dan snel zijn slag slaan.

Slimme oplossingen

Gelukkig is er genoeg wat we kunnen doen om dit allemaal tegen te gaan. De eerste maatregel is natuurlijk het op slot draaien van de deur als je weggaat. Maar er zijn ook slimme oplossingen. Zo is daar het zelfsluitende, mechanische slot. Dit slot zorgt ervoor dat de deur automatisch op slot gaat als je hem dicht trekt. Omdat je bij een voordeur toch altijd een sleutel hebt om deze te openen, is een zelfsluitend slot een goede oplossing.

Er zijn ook ‘smart’ sloten die op een batterij werken. Ook die doen de deur op slot bij het dichttrekken ervan. Je plaatst daarbij het smart slot over je sleutel, aan de binnenkant van je deur. Je kunt daarna op je mobiel instellen na hoeveel seconden je voordeur op slot gedraaid moet worden. Daarna kun je hem ook heel makkelijk met je telefoon weer ontgrendelen. Je kunt zelfs anderen toegang verlenen op afstand. Makkelijker kan toch bijna niet?