Nieuwe-Tonge heeft duurzame verkeersborden gekregen

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Een mooie dag voor Nieuwe-Tonge. Daar werden op maandag 3 mei de eerste duurzame verkeersborden onthuld.

Het was de eer aan wethouder Tea Both-Verhoeven om de verkeersborden te onthullen. De gemeente wil hiermee in de openbare ruimte meer gebruik maken van zogenaamde biobased producten. Deze zijn gemaakt van groene grondstoffen.

De huidige verkeersborden zijn gemaakt van aluminium. Om tot een duurzamer en steviger alternatief te komen voet de gemeente een pilot uit. Dat houdt in dat Nieuwe-Tonge 120 biobased verkeersborden krijgt. Ook zijn er 40 borden verwijderd omdat deze tijdens een controle overbodig bleken te zijn.

Circulair in 2040

Wethouder Both is blij met de ontwikkeling in het dorp. “Deze pilot past binnen onze ambitie om in 2040 circulair te zijn,” zegt ze. “Deze verkeersborden worden van restmateriaal gemaakt en kunnen ook nogmaals gebruikt worden. Als het een succes blijkt stappen we op termijn helemaal over op deze borden. Ze kunnen namelijk ook nog eens de biodiversiteit bevorderen.”

Zeer lage CO2-voetafdruk

De borden zijn gemaakt van een bio composiet. Ze zijn sterk, vormvast en hebben een lange levensduur. Door het gebruik van biobased restmaterialen heeft het bio composiet een zeer lage CO-voetafdruk. De verkeersborden zijn gemaakt van 100 procent plantaardig restproduct van riet, kalk en hars. De belangrijkste grondstoffen bestaan uit lokale restmaterialen. Dit komt onder andere uit natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Aan het einde van de levensduur van het product, kan het materiaal hergebruikt worden.

Cookieinstellingen