Wat begon als een grap eindigde met succes

Foto: Sam Fish

Katsie E en Marcel S zijn op dit moment misschien wel de bekendste Flakkeeënaars op Facebook sinds hun versie van Praat Nederlands met me viraal gaan in de Flakkeese sferen.

“Ik zat bij mijn vriendin Christy en haar oma aan de eettafel toen de Haagse versie voorbij kwam en ik schreef voor mezelf ook even snel een Flakkeese versie”, vertelt Eric Kats, beter bekend als Katsie E. “Mensen reageerden massaal dat we het nummer moesten opnemen, dus dat hebben we gedaan”. “Ik ben meteen het nummer gaan instuderen op de gitaar en toen zijn we gaan filmen met een telefoon tegen een glas aan”, vertelt Marcel Struijs, de andere helft van het duo. Niet wetend wat te verwachten lieten ze zich door twee vrienden over te halen om het filmpje op YouTube te zetten.

De mannen hadden echter niet verwacht dat het zover zou komen. “We gingen voor de vijfhonderd views, maar toen ik ’s ochtends wakker werd ontplofte mijn telefoon bijna van alle berichten”, lacht Eric. “Om 10.00 uur hing zelfs Radio Rijnmond aan de lijn met de uitnodiging om ’s middags live in de uitzending een interview te doen voor het programma Dwars door Rijnmond. Ze draaiden meteen ons nummer en tussen deze interviews door belde Coerd de Heer, van de Menheerse Werf, of we op Havendag wilden spelen”. Een kans die ze niet aan hadden zien komen en die ook niet vaak voorbij komt. “Het leek ons leuk om deze grap zo af te sluiten met een optreden”, aldus Eric Kats.

Lees ook: Voormalige gemeentehuis van Goedereede (voorlopig) niet ingezet als noodopvanglocatie

Preat Flakkees met mun
Hun versie van Kenny B’s Praat Nederlands met me is mede dankzij de Flakkeese websites zo groot geworden. “Op Flakkee Be Like werd Praet Flakkees met mun al meer dan 50.000 keer bekeken, maar ook TOF en andere Facebookpagina’s begonnen de video te delen en zij droegen allemaal bij aan het succes. Op Youtube staat de teller inmiddels op bijna 50.000 views”, vertelt Eric. In totaal is de video al ruim 100.000 keer bekeken.

“We hebben ondertussen al best wat nummers vertaald naar het Flakkees, maar Preat Flakkees met mun heeft zoveel moois gebracht, dus dat blijft toch wel onze favoriet. Zonder dat nummer geen Marcel S en Katsie E”. “We merken tijdens optredens dat Whaai Saai, van wie bin joe der een het ook heel erg goed doet en wel een favoriet is bij de mensen”, vult Marcel hem aan. “Maar we hebben nog een paar nummers liggen, waarvan er zomaar een mijn nieuwe favoriet zou kunnen worden”.

Omloop Vrijdag 2015 -8

Marcel S en Katsie E
“Ons tweede nummer Oh Oh Flakkee werd binnen één dag al meer dan 40.000 keer bekeken. En dan te bedenken dat wij helemaal geen duo waren!”, lacht Eric. “Ik zing normaal alleen onder de douche en Marcel speelt in een band”. De bandnaam Marcel S en Katsie E ontstond puur door het feit dat Katsie E op Kenny B, de originele artiest van het nummer, rijmt. “We hadden er totaal niet over nagedacht dat het zo zou kunnen lopen”.

Lees ook: Verkeersveiligheid dag 2015 Sommelsdijk

“Inmiddels hebben we bijna alle evenementen op het eiland meegemaakt. Wat begon als grap is veranderd in een geweldig cadeau en we hebben op vele prachtige plaatsen op het eiland mogen spelen. We worden overal met zoveel enthousiasme en warmte ontvangen, het is echt geweldig”, zegt Eric. “Ondertussen proberen we zo goed mogelijk de nummers op het podium neer te zetten. Wij genieten ervan en we nemen de optredens zeer serieus. Onszelf alleen iets minder. Het gaat ons erom dat we een feestje bouwen en over het algemeen lukt dat aardig”, besluit hij.

Teksten
Het vertalen van teksten klinkt voor de één moeilijker dan voor de ander, maar voor Eric was het geen probleem. “Dat gaat vanzelf. Ik hoor een nummer voorbij komen en als ik de melodie leuk vind dan komt de rest vanzelf wel goed”, vertelt hij. “De inspiratie voor een Flakkeese tekst komt en gaat. Meestal doe ik dat gewoon tijdens de dagelijkse dingen. Als ik bijvoorbeeld in de rij sta bij de supermarkt of tijdens het trainen. Dan schrijf ik het op en dan een paar dagen later is het nummer af. Of soms schrijf ik het in één keer op zoals met Preat Flakkees met mun. Het schrijven daarvan duurde precies tien minuten”, vertelt hij trots.

“De gitaar partijen zoek ik uit en oefen ik apart. Doordat Eric ’s nachts werkt en ik overdag zijn er niet veel momenten waarop we lekker lang kunnen gaan zitten, dus als we bij elkaar komen dan staat meestal binnen drie keer het nummer er wel op”, vertelt Marcel.

Lees ook: GO gepromoot op 50+ beurs

Optredens
Afgelopen zomer zijn de heren op bijna alle evenementen geweest om hun muziek te laten horen, maar het is tijd voor een pauze. “We gaan gelukkig even een rustige periode in. Het is voor ons maar een hobby en we werken er allebei fulltime naast”, vertelt Eric. “Marcel is getrouwen en dus ook op huwelijksreis geweest, dus we hebben lekker een paar weken rust. In oktober staan er al wat dingen gepland en in de winter zijn we ook al geboekt om op te treden”.

“Maar het is altijd leuk om ergens voor gevraagd te worden. Menheerse Havendag, Goereese Portdagen, Herkingen Jaarmarkt, OTC in Oude-Tonge, Happy Tour Place, Ons Café in Achthuizen en ga zo maar door. Het zijn stuk voor stuk mooie locaties”, vindt Eric. “Maar ook op de examenfeestjes hebben we een fantastische tijd gehad dus elk podium is een mooi podium. Of we nu voor vijftig, vijfhonderd of vijftienhonderd man spelen, we doen het met alle plezier!”.

Reacties
“Het is fantastisch wat het allemaal losmaakt. Ik krijg mailtjes vanuit het hele land dat mensen geraakt zijn door Oh Oh Flakkee. Dat het lijkt alsof het nummer voor hun is geschreven en dat mensen het zo leuk vinden dat we het in ons dialect doen”, vertelt Eric. “Ik schrijf de nummers recht vanuit mijn gevoel en ik denk dat dat is wat de mensen zo aanspreekt”.

Lees ook: Journalistiekles van bekende journalisten 

“Ik wil vooral de mensen die ons volgen eens een keer bedanken. Door die aandacht en dat enthousiasme is dit allemaal mogelijk geweest. We merken wel dat er ook reacties komen van mensen die het helemaal niks vinden, dat is ook prima. Het verbaast me alleen wel dat sommigen het allemaal zo serieus nemen… voor ons is het als een grap begonnen en dat is het eigenlijk nog steeds. We hebben er enorm veel lol in om dit te doen en zo lang er genoeg mensen zijn die daar ook plezier van hebben gaan wij nog wel even door!”, aldus Marcel.

“En ik wil vooral alle mensen bedanken die ons steunen en die met onze shirts lopen en alle organisaties die het aandurfden om ons te vragen. Zeker toen we nog maar één nummer hadden”, zegt Eric. “En natuurlijk alle vrienden die meegaan naar onze optredens. Door alle optredens zie ik mijn Flakkeese vrienden en ouders veel meer, wat op zich al prachtig is. Onze optredens zijn een goede reden om samen te komen. Heerlijk! Ik zeg Kenny B en Goeree-Overflakkee, bedankt!”.

Reacties

Cookieinstellingen