Rookruimtes moeten definitief dicht vanaf 2022

Foto: Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

Alle rookruimtes in (semi-) publieke en openbare gebouwen moeten per 1 juli 2021 gesloten zijn. Een half jaar later volgt het bedrijfsleven.

Dat betekent dat per 2022 alle gebouwen volledig rookvrij moeten zijn. Dit geldt voor gebouwen waar Nederlanders werken of komen voor zorg, cultuur, sport onderwijs en overheid.

Drempel om te stoppen zo laag mogelijk

“Elk jaar sterven er meer dan 20.000 mensen aan ge gevolgen van roken,” zegt Paul Blokhuis. Hij is de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “We willen leed voorkomen door ervoor te zorgen dat de drempel om te stoppen zo laag mogelijk is. De drempel om te beginnen met roken moet zo hoog mogelijk zijn. Daarnaast heeft iedere Nederlander recht op een gezonde omgeving. Het is daarom hoog tijd dat er nergens meer rook is in openbare gebouwen en bedrijven.

Versnellen

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken om alle rookruimtes te sluiten. Voor overheids- en (semi)publieke gebouwen als zorginstellingen, sportverenigingen en culturele instelling is toen uiterlijk 1 juli 2022 afgesproken. Voor bedrijven was dat uiterlijk 2023. Het doel hiervan is het terugdringen van het aantal volwassen rokers tot 5 procent. Maar ook het bereiken van een rookvrije generatie in 2040.

De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat rookruimtes in de horeca in strijd zijn met het verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze moesten per direct sluiten. De rookruimte en weglekkende rook is schadelijk voor de gezondheid. Daaruit voortvloeiend heeft Blokhuis besloten om het sluiten van de rookruimtes te versnellen.

Bedrijven en andere organisaties kunnen voor tips en hulp terecht bij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. https://rookvrijegeneratie.nl/

Maatregelen dit jaar

De afgelopen periode zijn er diverse maatregelen ingegaan om het stoppen met roken makkelijker te maken. Ook moet het beginnen met roken moeilijker worden. Sinds januari wordt professionele hulp om te stoppen vergoed zonder dat het meetelt voor je eigen risico. In april werd de prijs van tabaksproducten met een euro verhoogd.

Sinds 1 juli zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst. Ook is het rookverbod toen uitgebreid met de e-sigaret. Alle onderwijsterreinen moeten sinds 1 augustus rookvrij zijn. En eind oktober start een nieuwe grote stoppen-met-roken campagne vanuit de rijksoverheid. Vanaf 1 oktober worden rookwaren verkocht in neutrale verpakkingen.

Al deze maatregelen moeten bijdragen aan de doelstellingen van het kabinet. Zij willen dat in 2040 nog maximaal 5 procent van de volwassenen rookt. En er is een rookvrije generatie waarin geen enkele jongere meer rookt.