Aandeel Windpark Krammer vergroot tot 60%

Foto: Windpark Krammer

De leden van Deltawind en Zeeuwind gaan akkoord met de uitbreiding van het aandeel in Windpark Krammer. De coöperaties vergroten daarmee hun aandeel tot 60%.

Deltawind en Zeeuwind zijn nu nog samen voor 51% aandeelhouder van het grootste burgerinitiatief van Nederland.

Tijdens de algemene ledenvergaderingen (ALV) van zowel Deltawind als Zeewind gingen de leden overtuigend akkoord met de aankoop van de extra aandelen. Door de coronamaatregelen hielden de coöperaties hun ALV’s online. Bij zowel Deltawind als Zeeuwind stemden de leden respectievelijk met 94 en 98 procent vóór een wijziging van de begroting over 2020. Die wijziging is nodig om de aankoop van de aandelen van Enercon mogelijk te maken.

Storting

Om deze uitbreiding te financieren storten de coöperaties ieder 3 miljoen euro in de Deltawind-Zeeuwind Holding BV. Zeeuwind financiert dit direct uit de beschikbare middelen. Deltawind zal hiervoor een obligatielening uitschrijven onder de leden.

De 9% van de aandelen is afkomstig van de andere aandeelhouder van Windpark Krammer. Dat is de Duitse windturbinefabrikant Enercon (49%). Enercon werkt aan een herstructurering van alle (buitenlandse) onderdelen van het bedrijf. Directeur Enercon Nederland Bram van Noort kijkt weemoedig maar ook realistisch naar deze stap. “Krammer ontwikkelen en bouwen samen met de coöperaties was fantastisch! Maar Enercon is sterk in nieuwe windturbines ontwikkelen. We willen weer volledig inzetten op innovatie. Het lange termijn beheer van een windpark past minder in die nieuwe strategie.”

Enercon blijft

De technische betrokkenheid van Enercon bij Krammer blijft. De servicedienst van Enercon voor heel zuidwest Nederland is gevestigd in het servicegebouw van Windpark Krammer in Bruinisse. “En dat blijft zo,” zegt Krammer directeur Tijmen Keesmaat. “De onderhoudscontracten voor het windpark blijven van kracht. Daar verandert met de verkoop van de aandelen Enercon niets aan.”

Voor de coöperaties Zeeuwind en Deltawind ontstaat met de verkoop een kans om het eigendom in Krammer verder uit te breiden. “En tegelijkertijd passen we de aandelenovereenkomst aan om de zeggenschap van Zeeuwind en Deltawind te vergroten. Zodat ook de nieuwe aandeelhouder zich bewust is van het unieke, lokale en coöperatieve karakter van dit project,” aldus Monique Sweep. Zij is de directeur van Deltawind.

Afscheid

Teus Baars van Zeeuwind vindt het naderende afscheid zeer spijtig al heeft hij begrip dat Enercon een zakelijke beslissing moet nemen. “De bijzonder prettige samenwerking tijdens de ontwikkeling van Krammer heb ik als zeer waardevol ervaren. Het voelde vaak alsof we allemaal voor hetzelfde familiebedrijf werkten. Dat heeft Windpark Krammer tot zo’n mooi project gemaakt. Als Zeeuwind zijn we altijd op zoek naar commerciële partijen die oog hebben voor coöperaties en een coöperatieve aanpak. Dat vonden we bij Enercon. Dus we blijven elkaar in de toekomst zeker opzoeken als samenwerkingspartners.”

Aan welke partij de overige aandelen van Krammer worden verkocht is nog onbekend. Er wordt gezocht naar een koper met een duurzame doelstelling.