Witte anjerperk geopend voor het gemeentehuis

18 jun , 12:42 Gemeente
whatsapp image 2024 06 18 at 085000
Sam Fish
In totaal zijn er zo’n 600 verschillende anjersoorten. Deze komen in verschillende kleuren en vormen. Maar de witte anjer stond op vrijdagochtend 14 juni even centraal, speciaal voor de ongeveer 300 veteranen op het eiland.
Door Sam Fish
Voor de betekenis van de witte anjer moeten we terug naar 29 juni 1940. “Het was de verjaardag van prins Bernhard”, vertelt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbel in het bijzijn van veteranen en andere genodigden. “De eerste verjaardag van een lid van een Koninklijk huis in een bezet Nederland. De rood-wit-blauwe vlag mocht niet meer wapperen, maar Oranjegezinde Nederlanders wilden tocht iets doen.” Er werd gedemonstreerd tegen de bezetting en veel mensen ondertekenden op Paleis Noordeinde in Den Haag het felicitatieregister voor de prins. “Generaal Henri Winkelman was er ook”, gaat ze verder. “Hij was de Nederlandse opperbevelhebber tijdens de Duitse invasie in 1940. Hij ondertekende het register, salueerde naar het publiek en toen werd het Wilhelmus ingezet.”
Prins Bernhard had al vanaf zijn studententijd een voorkeur voor de witte bloem. Hij ging ook vaak op pad met een witte anjer in het knoopsgat. Veel demonstranten hadden ze bloem dan ook opgespeld. Later die dag werd er een einde gemaakt aan de demonstratie. De bezetter was boos en generaal Winkelman verdween vijf jaar in een krijgsgevangenis. “De witte anjer werd meer dan een mooie bloem. Het staat voor toewijding en doorzettingsvermogen. Voor verzet en voor respect. En het staat voor waardering voor de mensen die ons vaderland dienden: onze veteranen.”

Perkje

De waardering voor de veteranen wordt elk jaar uitgedragen tijdens de landelijke en eilandelijke veteranendag. Maar daar komt nu nog een uiting bij. Op het gras voor het gemeentehuis is namelijk een perkje aangelegd in de vorm van de Veteranenspeld. Daar zijn twee bankjes bijgezet en er staat een vlaggenmast waar de veteranenvlag wappert. Niet elke dag, maar wel tijdens de onthulling en tijdens de landelijk en eilandelijke veteranendag.
Het perkje is een initiatief van veteraan Len van Beesten uit Stellendam. Er zijn inmiddels diverse gemeenten in Nederland met zo’n witte anjerperkje en hij vond dat Goeree-Overflakkee er ook een moest hebben. Daarom sprak hij vorig jaar september de gemeenteraad toe om te praten over het idee. En het idee werd omarmd. Schrijfbedrijf Evers Van der Waard besloot een bankje te sponseren voor bij het perkje. “Het is belangrijk om bij dingen stil te staan”, geeft Maria Evers aan. “Maar het gaat hier om oudere mensen en dan is het wel fijn als ze erbij kunnen zitten. Daarom wilden wij graag een bankje sponseren.” En ook het Windfonds sloot aan om het project te financieren. En met al die krachten gebundeld is er een prachtig perkje gerealiseerd.

Onthulling

Bij het perkje staat ook een informatiezuil. Op die manier kan iedereen lezen waarom het perkje er staat. Deze zuil werd als opening van het perkje onthuld door de burgemeester en de heer Van Beesten. Daarna hebben zij ook symbolisch de anjers water gegeven.