Je hoort en ziet het de laatste tijd steeds vaker: dode watervogels die in de natuur worden gevonden. Maar wat moet je doen als je ze vindt?
De afgelopen week werd er nog een behoorlijk aantal dode vogels gevonden bij het Haringvliet. Dat was weliswaar aan de kant van Hellevoetsluis, maar ook Goeree-Overflakkee is niet immuun. Ook hier kunnen vogels slachtoffer worden van botulisme, blauwalg of vogelgriep. En dus is het belangrijk dat je moet weten wat je moet doen als je een dode of zieke vogel tegenkomt in de natuur.
Het belangrijkste is dat je de vogel niet aanraakt. Zoek in plaats daarvan contact met de beheerder van het water. Zij kunnen ervoor zorgen dat de dode en zieke dieren opgeruimd worden. Zij hebben de juiste kennis en spullen om dit op een veilige manier te doen. Maar ja, wie zijn die beheerders dan?
Waterbeheerders Goeree-Overflakkee
Er zijn diverse beheerders voor diverse locaties. Daarom even een overzichtelijk rijtje:
- Rijkswaterstaat beheert de grote wateren ‘om’ de gemeente. Denk aan het Haringvliet, het Volkerak, de Grevelingen en Noordzee. Meldingen op die locaties kunnen doorgegeven worden via het contactformulier op de website . Bellen kan naar 0800-8002. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 07.00 tot 20.00 uur. Op zaterdag, zon- en feestdagen zijn ze bereikbaar tussen 10.00 en 18.30 uur.
- Waterschap Hollandse Delta beheert de sloten en ander water in de polders. Dus buiten de bebouwde kom. Zij zijn bereikbaar via het Waterschapsloket op 0900-2005005.
- De gemeente beheert de sloten, singels of andere wateren in de dorpen. Daarbij gaat het dus om binnen de bebouwde kom. De gemeente is bereikbaar op 14 0187.
- Gaat het om water op particulier terrein? Dan is de eigenaar van het gebied verantwoordelijk.
Oorzaken
Zoals eerder genoemd kunnen vogel ziek worden of doodgaan door drie veel voorkomende redenen. Dat zijn vogelgriep, botulisme en blauwalg. Dat laatste ontstaat als een laagje op het water als het lang stilstaat. Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen (toxines) van een bacterie, Clostridium botulinum. Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Deze besmettelijke ziekte kan jaarlijks terugkomen in Nederland.