Op woensdag 1 februari is het 70 jaar geleden dat Goeree-Overflakkee werd getroffen door de Watersnoodramp. Dat wordt elk jaar herdacht met diverse herdenkingsdiensten.
De gemeente heeft dit jaar daarom de organisaties van die diensten extra bedankt voor hun inzet.
Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman sprak donderdag 26 januari de waardering uit voor al hun inzet. Ze overhandigde hen ook het nieuwe boek over de Ramp: ‘Waters’ van fotografe Robin de Puy.
Robin de Puy is zelf oud-inwoonster van Oude-Tonge. De gemeente vroeg haar om dit boek te maken. Hierin zijn (oud-)inwoners van Goeree-Overflakkee en hun ervaringen met de Ramp in beeld gebracht. Dat is gedaan met een foto en met tekst. De Puy vroeg dichteres Maria Barnas voor de verhalen van de geportretteerden.
Voor woensdag 1 februari 2023 zijn er in zes dorpen herdenkingen
: Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge, Stellendam, Den Bommel, Middelharnis en Herkingen. In de laatste twee dorpen vindt niet jaarlijks een herdenking plaats, maar één keer in de vijf jaar. Deze herdenkingen worden georganiseerd door inwoners zelf. Dat doen ze zelfstandig, of bijvoorbeeld vanuit de dorpsraad of Oranjevereniging. Zij zijn de drijvende krachten en – met hulp van andere vrijwilligers - verantwoordelijk voor het programma. De gemeente ondersteunt hen hierbij. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het regelen van de praktische zaken en een financiële bijdrage.
Er komt veel kijken bij het organiseren van een herdenking. Veel meer dan mensen zich realiseren. Ook worden er voorafgaand aan 1 februari in veel dorpen al activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld met de scholen.
De gemeente waardeert de inzet van de organisaties enorm. Daarom werden de ‘drijvende krachten’ achter de diensten uitgenodigd om het gemeentehuis. Dat zijn Rien Bakelaar en Jan Zuijdijk (Den Bommel), Anne-Karin Guijt (Nieuwe-Tonge), Petra Moijses (Stellendam), Dammis Vroegindeweij (Middelharnis), Marja Hogerwerf (Herkingen) en Wim Harteveld (Oude-Tonge).
“Deze mensen zijn er veel weken intensief mee bezig. Ze realiseren zich dat herdenken belangrijk is,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Voor de slachtoffers, voor de nabestaanden, voor hun dorp, voor jong en oud. Wij waarderen hun inzet, en vinden het goed om dat op deze manier nog eens extra te laten blijken.”