Landschapstafel Haringvliet succesvol afgesloten

19 jun , 8:54 Gemeente
vogelobservatorium ro ad architecten
Na een succesvolle samenwerkingsperiode is de Landschapstafel Haringvliet nu definitief afgesloten. De provincie Zuid-Holland heeft het eindverslag goedgekeurd.
De Landschapstafel is een samenwerking van gemeenten, natuurorganisaties, recreatie-organisaties, waterschap en de provincie (in totaal 16 organisaties). Sinds de oprichting in 2016 heeft de Landschapstafel gewerkt aan het verbeteren van de natuur, biodiversiteit, bereikbaarheid en beleefbaarheid in en rondom het prachtige Haringvliet. Dit heeft geleid tot een investering in het gebied van bijna 18 miljoen euro.
Naast de uitvoering van projecten heeft de Landschapstafel ook gezorgd voor samenwerking in het gebied. Wethouder Daan Markwat van Gemeente Goeree-Overflakkee was voorzitter van de Landschapstafel. “Door deze samenwerking hebben verschillende partijen elkaar beter gevonden”, vertelt hij. “Dit zorgt weer voor nieuwe projecten en kansen voor financiering bij andere subsidieprogramma’s als Leader en Regio Deal. Goed voor natuur, recreatie en economie in het Haringvlietgebied!”

Samen geld investeren

In de afgelopen 8 jaar zijn alle 33 aangevraagde projecten succesvol uitgevoerd. Soms met wat aanpassingen aan het originele plan, door nieuwe inzichten of een veranderde situatie. Door de inzet van de Landschapstafel is bijna 18 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd. Hiervan kwam 5 miljoen euro van de Landschapstafel zelf. Eenzelfde bedrag kwam vanuit het Droomfonds (geld vanuit de Stichting Doen die gefinancierd wordt vanuit nationale loterijen). En de overige 8 miljoen euro is bijgedragen door de deelnemende partners in het samenwerkingsverband.

Een beter beleefbaar gebied

De Landschapstafel heeft veel voor natuur, natuurbeleving en recreatie opgeleverd. Niet alleen door verbeteringen in het gebied, maar ook door indirecte investeringen van ondernemers en toegenomen bestedingen van bezoekers. Daar door is de totale opbrengst nog groter. Enkele hoogtepunten van de projecten zijn onder meer de aanleg van een struinroute en kwaliteitsimpuls in de Korendijkse Slikken. Maar ook de (natuur)inrichting van de getijdenoevers van het Zuiderdiep, het drijvend broedvogeleiland en Vogelobservatorium Tij in Stellendam. En de kwaliteitsimpuls Quackstrand met botenhelling en aanlegsteiger recreatievaart en de fietsroute Rondje Voorne-Putten