FNV demonstratie vanmiddag bij Vrijwilligersfestival

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Het FNV heeft een demonstratie aangekondigd bij het vrijwilligersfestival van de gemeente in Middelharnis.

De vakbond protesteert tegen de verdringing van betaald werk door vrijwilligers. Maar de gemeente Goeree-Overflakkee steekt hier volgens de vakbond een stokje voor. Volgens hen zijn er namelijk flink wat restricties opgelegd, zo laten ze weten op hun website. En dat pikken ze niet. “Dit gaat gewoon in tegen het recht om te protesteren en manifesteren,” aldus Maureen van der Plift, FNV-bestuurder Uitkeringsgerechtigden. FNV laat via het bericht weten dit niet te pikken en desnoods juridische stappen te ondernemen.

Het FNV had bij de gemeente om toestemming gevraagd voor een korte manifestatie met muziek. Volgens de vakbond heeft de gemeente hiervoor beperkingen opgelegd. Zo is er geen toestemming voor de inzet van een straatorkest of moet de manifestatie 500 meter verderop gehouden worden. De FNV dient bezwaar in tegen de beslissing van de gemeente, ook overwegen ze naar de rechtbank te stappen. “Dit gaat in tegen de rechten van een vakbond,” legt Van der Pligt uit in het bericht. “Dat grondrecht vinden wij zo belangrijk dat we desnoods een bodemprocedure beginnen tegen de gemeente Goeree-Overflakkee.”

Manifestatie gaat door

De FNV geeft aan dat het orkest gewoon aanwezig is bij de manifestatie. Echter zullen ze er zijn met afgeplakte monden om te laten zien dat de gemeente hen het zwijgen heeft opgelegd. De gemeente heeft als locatie het parkeerterrein van de Bosseschool aangewezen. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heeft de volgende reactie gegeven:

Op 15 augustus 2023 kregen we als gemeente melding van FNV van een manifestatie (demonstratie) op vrijdag 8 september. Als burgemeester heb ik FNV hiervoor de ruimte gegeven. Er is een locatie aangewezen op het parkeerterrein van de Bosseschool tegenover het gemeentehuis.

Wel zijn er enkele voorwaarden gesteld in verband met de veiligheid. Denk aan de doorgaande weg met onder andere (middelbare) scholen en buitenschoolse opvang en de aanwezigheid van een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Ook is er al een vergund evenement met muziek. Zo dient de openbare weg vrij te blijven. En ook versterkte muziek en/of een straatorkest is niet toegestaan. Als er vanaf twee kanten muziek komt is dat voor scholen, bedrijven en buren te belastend en verstorend. Een megafoon/microfoon is overigens wel toegestaan.

Vrijwilligersfestival 

Op vrijdag 8 september is van 16.00 tot 21.00 uur het vrijwilligersfestival op het parkeerterrein van het gemeentehuis in Middelharnis. Met het festival wil de gemeente de vrijwilligers op het eiland in het zonnetje zetten. Het is een bedankje voor de tomeloze inzet het hele jaar door. Voor het festival waren 600 kaarten beschikbaar, deze waren nog voor de einddatum al helemaal vergeven.

Cookieinstellingen