Fotografeer de leefbaarheid van het platteland

sep 08 2023, 15:28 Entertainment
camera 1239384 1920
De leefbaarheid van het platteland is een veelbesproken onderwerp. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee?
Rondom die vraag draait editie 2023 van de Henk Aalderink-prijs. “Eigenlijk zoeken we de oren, ogen en handen van een leefbaar platteland,” stelt juryvoorzitter Lydia van Santen. De beste fotograaf wint de bijzondere Henk Aalderink-prijs en 2000 euro.
De fotowedstrijd is in het leven geroepen voor de dorpsbewoners, vrijwilligersorganisaties en samenwerkingspartners van de 31 plattelandsgemeenten waar de P10 actief is. De wedstrijd loopt tot en met zondag 15 oktober 2023.

De Henk Aalderink-prijs

De Henk Aalderink-prijs is een bijzondere prijs die vanuit het samenwerkingsverband P10 jaarlijks wordt uitgereikt. Henk Aalderink was ooit burgemeester van de gemeente Bronckhorst. Hij richtte in 2008 dit samenwerkingsverband op. De prijs is in het leven geroepen om de kracht van het platteland aan de rest van Nederland te laten zien.
Kansmakers zijn foto’s die gaan over de trots en saamhorigheid op het platteland. Maar die ook landbouwinnovatie en leefbaarheid in de toekomst én foto’s die de ruimte en dynamiek op het platteland tonen. Lydia van Santen: “Of het nu gaat om een bijzonder buurtinitiatief, bloeiende boerderij of een levendige gemeenschap, we zoeken foto's die de essentie van een leefbaar platteland vastleggen.”

Meedoen

Inzendingen moeten vóór zondag 15 oktober 2023 binnen zijn via [email protected] . Zorg dat deze voorzien zijn van de naam van de fotograaf, de locatie van de foto én een korte toelichting. Extra beelden, uitleg en video’s zijn welkom. Een professionele jury beoordeelt de foto's. Deze jury bestaat uit vakfotograaf Ivo Hutten, programmaleider ‘Elke regio telt’ bij het Ministerie van BZK Saskia Franssen en Strategisch adviseur P10 en juryvoorzitter Lydia van Santen. In november zullen zij de winnaar van de beste plattelandsfoto bekendmaken.
De winnaar wint niet alleen een geldbedrag van 2000 euro, maar exposeert het kunstwerk ook tijdens de wintersessie op woensdag 6 december. Op deze bijeenkomst komen de P10-plattelandsgemeenten samen. Niet alleen de foto van de beste fotograaf, maar de top 10 beste foto’s zijn hier te zien. Het geldbedrag is vrij besteedbaar voor de winnende fotograaf.

Over de P10

Het platteland is prachtig, krachtig, maar ook kwetsbaar. De maatschappelijke waarde van het platteland behouden en versterken. Een rechtvaardige verdeling van middelen en gelijke kansen voor iedereen in Nederland, waar je ook woont. Daarvoor staat de P10, een vereniging van 31 plattelandsgemeenten in heel Nederland.