Werkbezoek aan stranden Ouddorp

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Vrijdagmiddag 27 mei 2016 bracht een delegatie van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee een werkbezoek aan het recreatiepark Ouddorp Duin, de Ouddorpse Reddingsbrigade (ORB) en de Ouddorpse stranden.

Het thema van het werkbezoek was: ‘Strand’.

Ouddorp Duin
In recreatiepark Ouddorp Duin leidden directeur Klaas Bruins Slot en ontwikkelingsmanager Ron Scheijven de raads- en collegeleden rond op het park. Zij toonden de zogenaamde ‘elkweervoorziening’, die momenteel wordt ingericht. Hier komen onder meer een speeltuin, restaurant, snackbar en winkeltjes. Met deze openbare voorziening kunnen zij het recreatieseizoen verlengen. De groep vervolgde hun wandeling door het park langs de natuurlijk ogende aangelegde duinen met hergebruikt helmgras, de bungalows en de waterberging.

LEES OOK: Morgen start de drie-daagse Havendag, check het programma!

Oversteekplaatsen strand Ouddorp
Vervolgens ging de delegatie naar het strand zelf. In een huifkar maakte de groep een ronde over het strand en kregen zij een toelichting van de buitendienst medewerkers van de gemeente over hun dagelijkse werkzaamheden op het strand. Ook namen de raads- en collegeleden een kijkje bij de aangelegde oversteekplaatsen op het strand. Al enkele jaren vindt slibafzet plaats langs de stranden van Ouddorp. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het slib een terugkerend natuurverschijnsel is, dat wordt veroorzaakt door zandgolven vanuit het westen. Het slib is niet verontreinigd. Om inwoners en bezoekers optimaal te laten genieten van de stranden, heeft de gemeente Goeree-Overflakkee oversteekplaatsen aangelegd bij de strandovergangen Flaauwe Werk, Oosterduinpad en Westerduinpad.

Ouddorpse Reddingsbrigade
De Ouddorpse Reddingsbrigade heeft twee posten: bij ’t Flaauwe Werk en bij de Brouwersdam. Penningmeester Cindy van Uden heette de groep namens de Reddingsbrigade welkom op de centrale reddingspost ’t Flaauwe Werk. De raads- en collegeleden kregen uitleg over de verschillende werkzaamheden en over wat te doen in geval van een plek met sterke stroming (mui) in zee. Daarnaast toonde het team hun voer- en vaartuigen en gaven zij een kijkje in de financiën van de brigade en het aantal reddingen dat ze hebben uitgevoerd. Naast mensen redt de Reddingsbrigade ook dieren, zoals zeehonden.

LEES OOK: Eerste patiënt ontvangt hoofdhuidkoeling door RopaRun

Blauwe vlag
Erik van Dijk, national operator Blauwe Vlag, gaf de raads- en collegeleden uitleg over de betekenis van de Blauwe Vlag, die al jaren wappert op het Ouddorpse strand. De Blauwe Vlag is een kwaliteitslabel dat een strand krijgt als het zwemwater van uitstekende kwaliteit is en de stranden schoon én veilig zijn. Daarnaast moeten er op het strand bepaalde faciliteiten zijn zoals een EHBO-post, toiletten en afvalbakken. Een overzicht van alle criteria voor het verkrijgen van een blauwe vlag is te vinden op www.blauwevlag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen