Een stukje grond erbij om de tuin uit te breiden of voor een aanbouw. Klinkt leuk, maar is niet altijd mogelijk. En dus is het belangrijk om eerst wat dingen te checken.
Mensen vragen regelmatig of ze grond van de gemeente kunnen kopen. Inwoners steken veel tijd en moeite in een aanvraag en motivatie hiervoor. Helaas kan de gemeente niet alle grond verkopen. Maar ze snappen ook de teleurstelling die bij een afwijzing komt. Maar niet alle groenstroken of percelen komen in aanmerking voor verkoop. En dus is het belangrijk om dat eerst uit te zoeken voordat je aan de slag gaat met de administratie.
Hoe weet je nu of een stuk grond dat je graag zou willen kopen ook echt te koop is? Dat is te vinden op een digitale kaart
van de gemeente. Hiervoor kun je het beste je computer of laptop gebruiken. Op mobiele apparaten werkt deze niet of minder goed.
Op de kaart staat roodgekleurde grond. Deze grond komt niet in aanmerking voor verkoop. Daar hoef je dus ook geen aanvraag voor te doen. De gemeente zorgt ervoor dat de kaart actueel blijft. Soms verandert er namelijk nog eens iets. Bijvoorbeeld als iemand een stuk grond heeft gekocht.
Er zijn een paar voorwaarden om “snippergroen” te kunnen kopen. Bijvoorbeeld:
Als de gemeente grond wil verkopen aan een verzoeker, publiceren ze dat in lokale kranten. Na de publicatie wacht de gemeente 4 weken voordat we een koopovereenkomst sluiten. In die tijd mogen andere mensen die deze grond ook zouden willen kopen dat aangeven. Zijn er meerdere mensen die deze grond willen? Dan bepaalt de gemeente wie de koper wordt. Dat doen ze door te kijken naar een aantal voorwaarden.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente .