Beter straatbeeld door ondergrondse PMD-containers

Foto: RAD BV

Geen grote containers die de stoep blokkeren en ook geen PMD-zakken meer op de stoep. Middelharnis heeft een ondergrondse container gekregen.

In totaal zijn er drie ondergrondse containers geplaatst aan de Lijsterbesweg in Middelharnis. Ze zijn te vinden bij de parkeerplaats voor de Action. Ze maken het rijtje compleet naast de ondergrondse containers voor papier en glas.

Wethouder Daan Markwat nam eind vorig jaar zelf een kijkje bij de nieuwe aanwinst. Hij kon zo meteen het nieuwe systeem van de RAD testen.

Aanwinst

“Deze containers zijn een aanwinst voor deze wijk in Middelharnis,” laat hij weten. “Geen rondslingerende zakken of overvolle bovengrondse containers meer die het straatbeeld ontsieren. Daarnaast maken de containers het de inwoners nog makkelijker om hun afval gescheiden in te leveren. Dat is iets dat ik, met milieu en afvalstoffenbeleid in mijn takenpakket, toejuich.”

Net voordat de wethouder arriveerde, bracht een bewoner twee volle PMD-zakken naar de container. Zij liet duidelijk merken ook tevreden te zijn met de nieuwe containers. “Dit werkt hartstikke goed en het staat veel netter zo!”

Slimme containers

De ondergrondse PMD-containers hebben alle drie een vulgraadsensor. Deze elektronische voeler houdt bij hoe vol de container is. Zodra de maximale hoeveelheid bereikt is krijgt de RAD een seintje. En die max is al bereikt nog voordat de container helemaal vol zit. Door dat seintje weet de RAD dat er een wagen gestuurd kan worden om de container te legen.

Het nieuwe systeem is nog een test. Rond juli bekijkt de RAD de resultaten van het eerste half jaar. Tijdens die evaluatie kijken ze vooral of de container daadwerkelijk gebruikt wordt waarvoor die bedoeld is. Want alleen ‘schoon’ PMD-afval kan gerecycled worden. Dus zonder stoffen die niet vallen onder plastic, metaal en drankkartons.

Nog meer recycling

De bovengrondse PMD-containers hebben dus plaats gemaakt voor de ondergrondse versie. Maar die oude containers gaan niet zomaar naar de sloop, ze krijgen een tweede leven. CS-Staal in Oude-Tonge neemt de containers grondig onder handen. Daarna worden ze op een andere plek weer ingezet.

Gratis gebruik

Het aanbieden van PMD-zakken bij deze nieuwe ondergrondse containers is helemaal gratis. Net als bij het aanbieden via kroonringen of in bovengrondse containers. De milieupas die inwoners gebruiken voor andere ondergrondse containers, kunnen ook voor deze gebruikt worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen