De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) stopt met rapporteren over de aanrijtijden van de ambulances.
Dat heeft voorzitter Arjen Littooij gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Littooij is algemeen directeur van de VRR. Hij noemt de 15 minuten een ‘achterhaalde norm die volstrekt geen functie meer heeft’. “We rijden nu al de straatstenen uit de straat, dus die norm helpt ons niet.”
De ambulances in de regio halen de 15 minuten-norm in veruit de meeste gevallen. Gemiddeld is een ambulance er zelfs al in tien minuten. En als het echt nodig is, start de hulpverlening vaak al binnen zes minuten. Dat kan dankzij de samenwerking met de politie, brandweer of burgerhulpverlening met AED.
“Maar de aanrijtijd zegt helemaal niets over de kwaliteit van de zorg die we leveren,” gaat Littooij verder. “Wat veel belangrijker is, is dat onze ambulances als een bijna volwaardig ziekenhuis zijn ingericht. En we hebben de best opgeleide bemanning van heel Europa. Dat we onderweg al met de arts overleggen en zo levens redden. We gaan het dan ook niet meer hebben over de aanrijtijd, maar alleen nog over kwaliteit.”
Verder had Littooij in zijn nieuwjaarstoespraak onder andere aandacht voor de drukke jaarwisseling. daarvoor zijn 550 VRR-medewerkers ingezet. Maar ook erkenning van PTSS als beroepsziekte. En de doorbraak die de VRR heeft weten te forceren in de 20-jaren regeling bij de Brandweer. Lees meer hierover in de volledige nieuwjaarsspeech van Arjen Littooij .
Bron: Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond