Zeker 10 miljoen euro schade door vuurwerk

Foto: Sam Fish

Er is voor bijna 10 miljoen euro schade gemaakt tijdens de jaarwisseling. Dat blijkt uit eerste cijfers vanuit verzekeraars.

Die schade is hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. Toen werd er voor 9 miljoen euro aan schadeclaims ingediend door particulieren. Dit jaar gaat het vooral om schade aan huizen door knalvuurwerk. Maar ook brand door gevolg van vuurwerk. Ook uitgebrande auto’s en scooters tellen hierbij mee.

Totaal ligt hoger

De totale verzekerde schade ligt veel hoger, zo geeft het Verbond van Verzekeraars aan. Zo zijn er ook medische kosten door vuurwerk en is er schade voor zakelijke verzekeringen. De branden in een voormalige kerk in Veghel, een eendenfokkerij in Ermelo en scholen in Amsterdam en Utrecht zijn op zichzelf al goed voor miljoenen euro’s. Deze zijn echter niet in de eerste schatting opgenomen.

Richard Weurding is directeur van het verbond. Volgens hem is de schade hoger uitgevallen door onder meer de harde wind. Daardoor was vuurwerk minder voorspelbaar. “Daarnaast is er enorm veel illegaal vuurwerk geïmporteerd.”

Wat de schade op Goeree-Overflakkee bedraagt is nog niet bekend. Vaak laat de gemeente dat weten tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Tijdens corona minder schade

De vuurwerkschade viel tijdens de coronajaren mee. Dat kwam onder meer door het landelijke vuurwerkverbod. In de jaarwisseling van 2019 naar 2020 was er uiteindelijk voor 16,3 miljoen euro schade. Deze jaarwisseling werd er fors meer uitgegeven aan vuurwerk dan in 2019.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen