Het RAD Afvalnieuws van dinsdag 27 april

Foto: Afbeelding van Pere Serrat via Pixabay

De RAD zorgt elke laatste dinsdag van de maand voor het Afvalnieuws. Daarin staat de laatste informatie wat erg handig kan zijn.

Door Sam Fish

In het Afvalnieuws wordt ook aangekondigd of er aanpassingen zijn in de inzameldagen. En er staat een lijst in van de afhaalpunten van de PMD-zakken. Het Afvalnieuws komt elke laatste dinsdag van de maand. Gisteren was het Koningsdag en komt het dus een dagje later.

Het Afvalnieuws van vorige maand was ook erg uitgebreid. Toen was alles natuurlijk nog helemaal nieuw en zou de RAD net gaan beginnen met inzamelen. Inmiddels zijn ze een maand bezig en is het Afvalnieuws al een stuk korter.

Wat is nu precies PMD-afval?

PMD staat voor Plastic, Metaal en Drinkpakken. Toch is het nog niet altijd even duidelijk wat nu in die PMD-zakken meegegeven mag worden. De RAD legt het daarom nog even uit, mét voorbeelden. “In de PMD-zak mogen uitsluitend verpakkingen van levensmiddelen,” vertellen ze. “Gebruiksvoorwerpen en andere soorten afval mogen niet bij het PMD Afval. Denk aan glas, restafval, oud ijzer en elektronische apparaten.”

Onderaan dit bericht vindt je een klein overzicht van wat er wel en niet in de zak mee mag.

PMD-zakken ophalen

Voor het aanbieden van het PMD-afval zijn speciale PMD-zakken nodig. Voor veel mensen is het ook nog niet helemaal duidelijk waar de PMD-zakken precies vandaan komen. Deze zakken zijn gratis op te halen bij diverse afhaalpunten op het eiland. Elk dorp heeft hiervoor minstens één afhaalpunt. De grotere dorpen hebben meerdere punten. Ook bij de milieustraten zijn de zakken gratis op te halen. Wel is het belangrijk dat je per persoon één rol meeneemt. Zo hoeft niemand mis te grijpen.

De zakken kunnen alleen gebruikt worden voor het PMD-afval. Deze zakken mogen niet gebruikt worden voor het restafval omdat het gesubsidieerde zakken zijn. Ook mogen ze écht niet in de GFT-bak omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn.

De afhaalpunten voor de zakken staat hieronder in de afbeelding nog even op een rijtje. Dit overzicht is ook te vinden op de website van de RAD. Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie ervan.

PMD-punten deel 1 PMD-punten deel 2

Milieustraten

Er komen in mei twee nationale feestdagen voorbij. Op deze dagen zijn de milieustraten in Goedereede en Middelharnis gesloten. Op donderdag 13 mei zijn beide straten dicht vanwege Hemelvaart. En op maandag 24 mei kun je niet bij de milieustraten terecht vanwege Pinksteren.

Op alle andere dagen hanteren ze de onderstaande openingstijden:

Goedereede

 • Woensdag: 13.00 tot 16.00 uur
 • Zaterdag: 8.30 tot 12.00 uur
 • Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is de milieustraat gesloten

Middelharnis

 • Dinsdag tot en met vrijdag: 8.30 tot 11.45 uur en 13.00 tot 16.45 uur
 • Zaterdag: 8.30 tot 12.15 uur
 • Maandag gesloten

Wijzigingen bij afvalinzameling

Als het goed is heeft iedereen begin april of eind maart een brief gehad van de RAD met daarin de ophaaldata van de verschillende soorten afval. Als het goed is staan daar ook de wijzigingen op aangegeven. Hier komt in ieder geval nog even een overzicht voor de aankomende wijzigingen.

Koningsdag

 • Een dag te laat, maar toch goed om te weten dat je de bak niet buiten hoeft te laten staan. Het PMD-afval zou dinsdag 27 april worden opgehaald in Achthuizen en Ooltgensplaat. Dit wordt echter verplaatst naar donderdag 29 april. Je bent dus niet te laat! Ze komen gewoon twee dagen later alles ophalen. Dus haal het nog even terug naar binnen.

Hemelvaart

 • In Dirksland en Herkingen zou op donderdag 13 mei het oud papier worden opgehaald. Echter is dit tijdens Hemelvaart. De blauwe bak mag daarom een dagje later naar buiten. Het oud papier wordt die week op vrijdag 14 mei ingezameld.
 • Ook op donderdag 13 mei zou in Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Stad aan ’t Haringvliet de GFT-bak worden geleegd. Ook dit wordt wat later gedaan, namelijk op zaterdag 15 mei.

Pinksteren

 • Op maandag 24 mei zou in Goedereede, Ouddorp en Stellendam het GFT-afval worden ingezameld. Doordat dit Tweede Pinksterdag is, wordt de bak eerder geleegd, namelijk op zaterdag 22 mei.
 • En in Den Bommel, Nieuwe-Tonge en Stad aan ’t Haringvliet wordt op maandag 24 mei het PMD-afval opgehaald. Dit gebeurt deze week een dagje later, namelijk op dinsdag 25 mei.

De andere huishoudelijke routes zijn ongewijzigd. Omdat er in deze weken dubbele routes worden gereden, is het niet duidelijk hoe laat het afval precies wordt opgehaald. Zorg er daarom voor dat je de container of zakken op de inzameldag vóór 8.00 uur aanbiedt. Het mag ook de avond ervoor vanaf 20.00 uur.

PMD vs geen PMD