RAD en gemeente introduceren de PMD-inzameling

Foto: RAD

Nog één nachtje slapen en dan gaat de afvalinzameling op het eiland langzaamaan op de schop. Vanaf 1 april wordt dan ook het PMD-afval aan huis ingezameld.

Voor deze inzameling zijn speciale zakken nodig. De zakken zijn doorzichtig waardoor de inzamelaars kunnen zien of er producten inzitten die niet mee mogen. Als dat het geval is, blijft de zak staan. De desbetreffende zakken zijn op diverse locaties op het eiland gratis op te halen.

Alleen Achthuizen heeft nog geen eigen afhaalpunt voor de zakken, daar is de RAD nog mee bezig.

Wethouder is blij

Wethouder Daan Markwat is blij met de gratis zakken en de huis-aan-huisinzameling. “We kunnen als gemeente nog flink verbeteren op het gebied van afvalscheiding,” zegt hij. “Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Uit een sorteerproef eind vorig jaar bleek dat een inwoner gemiddeld maar liefst 224 kilogram restafval heeft. En dat terwijl slechts 89 kilogram écht restafval is. De rest is PMD, textiel of GFT. Er is nog een wereld te winnen.”

Overname door RAD

De afvalinzameling werd jarenlang verzorgd door Renewi. Dat wordt vanaf donderdag 1 april overgenomen door de RAD. Daarmee is de huis-aan-huisinzameling van het PMD-afval een feit. Als symbolische aftrap hebben wethouder Daan Markwat en RAD-directeur René Huisman de PMD-mand overhandigd bij de supermarkt in Dirksland.

Met deze samenwerking kunnen bewoners van Dirksland gratis en makkelijk aan de PMD-zakken komen.

Inzameling

De volle PMD-zakken kunnen op de juiste ophaaldag de zakken aanbieden op dezelfde plekken als de containers. De RAD komt vanaf 8.00 uur het afval inzamelen.