Het RAD Afvalnieuws van dinsdag 30 maart 

Foto: Sam Fish

Het is inmiddels al groots aangekondigd dat er vanaf 1 april wat gaat veranderen aan het afval inzamelen op Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

De eerste verandering is natuurlijk dat de RAD het stokje overneemt van Renewi. Maar daarnaast gaan ze nu behalve GFT, oud papier en restafval, ook PMD huis-aan-huis ophalen. Alle veranderingen die je in de eerste maand nodig hebt worden in dit Afvalnieuws uitgelicht. Dit Afvalnieuws verschijnt elke laatste dinsdag van de maand.

PMD-zakken

Vanaf 1 april gaat de PMD-inzameling aan huis van start. Daarbij gaat het om Plastic, Metaal en Drinkpakken. Verpakkingen van huishoudelijke producten dus. Deze spullen kunnen verzameld worden in speciaal daarvoor bedoelde verpakkingen. Deze zakken zijn gratis op te halen op diverse locaties. Zie daarvoor het schema hieronder.

ophaalpunten PMD-zakken

Zoals je ziet missen er ophaalpunten in Dirksland, Stad aan ’t Haringvliet en Achthuizen. We hebben de RAD gevraagd of daar nog iets voor geregeld wordt. En dat is het geval. Voor Dirksland is het afhaalpunt de Coop geworden en voor Achthuizen is dat de Bakkerij, die winkel is echter gevestigd in Den Bommel, wat inmiddels ook bekend is. Voor Stad aan ’t Haringvliet wordt er nog een ondernemer gezocht die de zakken kan uitdelen. Er wordt ook gekeken voor nog een extra afhaalpunt in Achthuizen, die wel echt in het dorp ligt. Zodra dit bekend is wordt de lijst op de website van de RAD aangepast.

Ophaalmomenten

Het PMD wordt elke twee weken opgehaald. Dit mag aangeboden worden op dezelfde plekken als waar de containers worden neergezet. Alleen de echte PMD-zakken worden meegenomen. Het heeft dus geen nut om andere tasjes met plastic aan te bieden.

Ook het oud papier, GFT en het restafval worden nog gewoon opgehaald. Dit gebeurt net zo regelmatig als voor 1 april. Het overzicht van de ophaalmomenten per dorp en container zie je in het schema onderaan dit bericht.

Let op, de PMD-inzameling start vanaf week 14 (5 tot en met 9 april). Vanaf dan tellen de even en oneven weken.

Milieustraten

Zoals in een eerder bericht vermeld gaat ook de inzameling bij de milieustraten veranderen. Vanaf mei krijgt iedereen op het eiland een pasje waarmee je zes keer per jaar iets gratis kunt afleveren bij de straten. Hieronder de openingstijden per locatie.

Goedereede

  • Woensdag: 13.00 tot 16.00 uur
  • Zaterdag: 8.30 tot 12.00 uur
  • Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is de milieustraat gesloten

Middelharnis

  • Dinsdag tot en met vrijdag: 8.30 tot 11.45 uur en 13.00 tot 16.45 uur
  • Zaterdag: 8.30 tot 12.15 uur
  • Maandag gesloten

Feestdagen

In april komen er wat feestdagen aan. Denk aan Pasen, maar ook aan Koningsdag. We kunnen het misschien niet groots vieren dit jaar, maar het heeft wel invloed op de afvalinzameling. Beide milieustraten op het eiland zijn op deze dagen gesloten.

Zo is er voor Pasen één wijziging:  

  • In Ouddorp, Goedereede en Stellendam zou het restafval namelijk opgehaald worden op maandag 5 april. Dit wordt nu verplaatst naar zaterdag 3 april, omdat het maandag Pasen is.

Voor Koningsdag zijn er twee veranderingen:  

  • In Middelharnis en Sommelsdijk zou op dinsdag 27 april de GFT-container worden geleegd. Dit gebeurt nu op zaterdag 24 april.
  • In Achthuizen en Ooltgensplaat moet volgens het schema op dinsdag 27 april het PMD worden opgehaald. Dit gebeurt nu op donderdag 29 april.

De andere routes blijven ongewijzigd en worden opgehaald volgens het schema onderaan het bericht. Het is belangrijk dat de containers of zakken voor 8.00 uur langs de weg te hebben staan. Doordat er dubbele routes worden gereden is niet te zeggen hoe laat jouw straat aan de beurt is.

schema afvalinzameling Achthuizen-Melissant Schema afvalinzameling NT-Sommelsdijk