Speciale woningcheck in Achthuizen

Foto: Sam Fish

Mevrouw Petra Hopman uit Achthuizen kreeg maandagmiddag 19 november wel heel speciaal bezoek. Ze kreeg een gratis woningcheck van de gemeente, maar niet zoals de meeste mensen.

Door Sam Fish

Petra woont aan de rand van Achthuizen en valt met haar woning niet binnen de aanrijnorm van 8 minuten die is ingesteld. Sterker nog, haar woning is niet bereikbaar binnen 18 minuten. Dat zorgt ervoor dat zij, en zo’n 170 andere woningen in Achthuizen, Den Bommel, Stad aan ’t Haringvliet en Ooltgensplaat, een gratis woningcheck krijgen van de gemeente en brandweer.

Bij zo’n woningcheck controleert de brandweer op eventuele vluchtroutes, de brandveiligheid van de woning en daarnaast worden, indien nodig, rookmelders opgehangen. De gemeente steunt dit project door de rookmelders te bekostigen. “De aanrijtijden op het eiland zijn altijd een gespreksonderwerp,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, die speciaal voor deze woningcheck naar Achthuizen is gekomen met een paar brandweermannen. “De ‘Veilig Leven’ pilot was echt voor de buitengebieden van Goeree-Overflakkee en het gaat er vooral om dat mensen bewust worden van de gevaren.”

Veilig Leven
Jaarlijks vinden er zo’n 6000 woningbranden plaats in Nederland met ruim 40 dodelijke slachtoffers. Veilig Leven is opgezet om mensen bewust te maken van de gevaren van brand en het belang van brandveiligheid in de omgeving.

Omdat grote gebieden van Ooltgensplaat, Achthuizen, Stad aan ’t Haringvliet en Den Bommel niet binnen 18 minuten bereikbaar zijn, zijn daar zo’n 170 woningen gecontroleerd. “Het team is verschillende dingen tegen gekomen,” zegt Peter Schuurman, hoofd van de afdeling Veilig Leven bij de brandweer. “Vervuilde woningen, woningen waar het elektrisch niet goed is, maar ze kijken ook naar het sociale vlak. Iemand die vervreemd is van zijn buurt krijgt wat extra aandacht, mensen met een traplift worden genoteerd, iemand die medicinale zuurstofflessen in huis heeft. Die informatie komt allemaal in een database terecht. Als er dan een melding binnenkomt over een adres waar iets bijzonders mee is, dan kunnen we dat meteen zien en roepen we bijpassende versterking op.” Bij een traplift wordt namelijk aanbevolen om boven te blijven voor het geval de lift er halverwege mee stopt. Er wordt in deze gevallen een hoogwerker opgeroepen om de mensen het huis uit te halen. “Hetzelfde geldt voor mensen die niet zelf uit bed kunnen,” zegt Peter. “De mensen die op sociaal vlak wel wat hulp kunnen gebruiken melden we ook bij de gemeente of de woningbouwvereniging. Dan kunnen ze op die manier ook geholpen worden. Veiligheid is tenslotte belangrijk voor iedereen.” Mensen die wél binnen de aanrijdnorm wonen en toch iets in de database willen zetten over de woonsituatie kunnen zelf contact opnemen met Veilig Leven door te bellen met 0900-8387.

Tips
Buiten de woningcheck geeft de brandweer ook nog tips mee. “Mensen weten vaak wat er niet goed is of wat ze in bepaalde situaties moeten doen, maar als het puntje bij paaltje komt dan is de kans groot dat je in paniek raakt en niet meer weet wat je moet doen. Daarom is het goed om binnen het gezin goede afspraken te maken en misschien zelfs af en toe te oefenen,” vertelt Peter. “Daarnaast is het belangrijk om elke maand de rookmelder te testen, desnoods als het luchtalarm afgaat, dat is een goede herinnering. Er zit gewoon een knopje op, is heel makkelijk om te doen.”

Bespreek verder ook aan welke kan je het huis verlaat, wie van de ouders neemt welke kinderen mee en spreek desnoods iets af met de buren. Wie weet heb je het ooit nodig.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman hangt een rookmelder op in het kader van Veilig Leven. Foto: Sam Fish
De speciale woningcheck werd groots aangepakt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen