Streekmuseum grijpt net naast Gouden Kalf

11 okt 2018, 8:06 Entertainment
presentatie streekmuseum op nederlands film festival 4
PR Streekmuseum GO
Dinsdag 2 oktober was een spannende avond voor de vrijwilligers en het bestuur vanhet Streekmuseum in Sommelsdijk. Zij waren namelijk aanwezig op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.
Het Streekmuseum was genomineerd voor een gouden kalf voor de Virtual Reality Ervaring die gemaakt is rondom de Watersnoodramp. In het Streekmuseum kun je met de speciale VR-bril de ramp zo goed als echt na beleven.
Het Nederlands Film Festival bekroont de beste projecten binnen de vakdisciplines met de Gouden Kalveren: de nationale prijzen van de Nederlandse film. Een jury had 10 kanshebbers op een Gouden Kalf voor de ‘Best Interactive’ geselecteerd uit het rijke aanbod aan onder andere games, virtual reality films en multimediale producties. Centraal in de categorie Interactive stonden nieuwe vormen van verhalen vertellen en de interactie tussen het publiek en mediatechnologie.
Alle gasten betraden het filmtheater via de rode loper. Eén voor één werden de genomineerden op het podium geroepen voor een presentatie. Duidelijk onderscheidend van de anderen was de presentatie van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee met de virtual reality beleving over de watersnood van 1953. Met name de aanwezigheid van een dame in Flakkeese klederdracht zorgde voor een warm applaus vanuit de nagenoeg volle theaterzaal.
Woorden over leren leven en leren overleven met het water waren de eerste woorden die door een bestuurslid namens het Streekmuseum werden uitgesproken. “Wij spreken niet van voor of na de oorlog, maar van voor of na De Ramp,” klonk het door de speakers in een aandachtig luisterende zaal. Op de achtergrond verschenen beelden van het rampgebied en het werd muisstil.
Kuba Maslow, van bureau Maslow, vervolgde de presentatie en nam het publiek mee in de door hem en zijn team gemaakte virtual reality beleving. Aan het einde van de avond werd door een vakjury bekend gemaakt welke drie genomineerden door gingen naar de finale. Helaas voor het Streekmuseum GO en bureau Maslow behoorde de VR 1953 niet tot de drie beste.
“Desondanks is het een prestatie op zich dat het Streekmuseum, als een vrijwilligersorganisatie, tussen de professionelen van het land mochten staan en dat onze VR beleving tot de beste van het land is uitgekozen,” aldus een bestuurslid. De virtual reality beleving over de watersnood van 1953 is vast onderdeel van de expositie van het museum.
Het streekmuseum is nog geopend tot eind deze maand en sluit dan haar deuren voor de winterstop. Groepsbezoeken blijven, op aanvraag, wel mogelijk in deze periode.