“Buurtpreventie niet meer weg te denken op GO”

Foto: Sam Fish

Er lopen maar liefst dertien buurpreventieteams rond om inwoners bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen aan het verbeteren van hun eigen veiligheid. Ze hebben daarbij goed contact met de wijkagent en maken gebruik van de WhatsApp buurtpreventie GO-alert. Ze staan er dus nooit alleen voor!

Door Sam Fish

“Ik deed een melding bij de politie en ergerde me er nogal aan dat er voor mijn gevoel niets werd gedaan. Een paar dagen later kwam de wijkagent bij me langs en heb ik bij hem mijn verhaal gedaan. Hij vond me wel een goede voor in het team dat werd opgericht,” vertelt Lobke Blokland uit Stellendam. “Inmiddels ben ik gepromoveerd tot coördinator en stuur ik het team aan.”

Bart van Zele is mede-coördinator in Ooltgensplaat en heeft zich ongeveer een jaar geleden aangesloten bij het team. “Er werd bij ons thuis ingebroken en niet veel later zagen we een oproep in het krantje van de dorpsraad,” vertelt hij. “Je gaat zo anders naar dingen kijken. Nu ik bij het team zit, voelt het een stuk veiliger.”

Succes
“We zijn eigenlijk slachtoffer van ons succes,” zegt Lobke. “Door de komst van het buurtpreventieteam en GO-alert is iedereen een stuk oplettender en gebeurt er minder. Dat zorgt er wel voor dat mensen zich niet bij ons aanmelden ‘omdat er toch niets gebeurt’. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Er gebeurt juist weinig, omdat we er zijn.”

“We werken puur preventief. We attenderen mensen op inbraakgevoelige situaties, precies waar de buurtpreventie voor is bedoeld,” zegt Bart. “We zijn allemaal mensen, iedereen vergeet wel eens de sleutels uit het voordeurslot te halen of de auto op slot te doen. Ik zou het alleen maar fijn vinden als iemand mij zou waarschuwen in zo’n geval.”

Opvallend
“Wat mij vaak opvalt als ik op straat loop, is opklimmateriaal. Bijvoorbeeld containers, stoelen of zelfs ladders,” zegt Bart. “Dat kan makkelijk gebruikt worden bij een inbraak en niet alleen bij de eigenaar van die spullen.”

“Ik zie wel eens stellingen tegen een huis staan en dan staan de ramen ook nog eens wagenwijd open. Ik vraag me dan af of de koffie ook klaar staat,” grapt Lobke. “Maar even serieus, dat zien we dus echt. En ook auto’s die zo staan geparkeerd dat de hulpdiensten er niet meer door kunnen. Dat is niet handig.” Ook donkere huizen komen de twee wel eens tegen. “Gelukkig zijn de mensen in Stellendam tegenwoordig een stuk alerter op inbraakgevoelige situaties. Het zal nooit zo zijn dat er niets gebeurt, maar het is wel sterk afgenomen,” aldus Lobke.

Aanmelden
Bijna elk dorp heeft een buurtpreventieteam en GO-alert, de WhatsApp buurtpreventie, dekt het hele eiland. Toch kunnen de teams nog extra handen en ogen gebruiken. Meld je aan via www.go-alert.nl en kijk op de gemeentelijke website voor een team bij jou in de buurt. Meelopen kan al vanaf een uur in de week. Een proefrondje meelopen is ook altijd mogelijk.

Reacties

article
11238
“Buurtpreventie niet meer weg te denken op GO”
Er lopen maar liefst dertien buurpreventieteams rond om inwoners bewust te maken van wat ze
https://goeree-overflakkee.nieuws.nl/gemeente/11238/buurtpreventie-meer-weg-denken-op-go/
2018-10-10T10:23:13+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/120/2018/10/10102216/Buurtpreventie.jpg
buurtpreventie, GO-alert, inbraak, veiligheid, Whatsapp
Gemeente, Nieuws