Twee Flakkeese Dagen per jaar?

Foto: Archief: Flakkeese Dagen

Het is natuurlijk geweldig dat al die bandjes optreden tijdens de Flakkeese Dagen, maar wie zorgt nou eigenlijk dat alle spullen klaar staan op het podium?

Vrijwilligers Wieger van Winssen (27) en Tim Strijbosch (26) hebben de leiding over de backstagecrew. “We hebben meestal een stuk of tien vrijwilligers in ons team,” zegt Tim. Wieger is inmiddels aan het tellen; “We hebben er dit jaar zelfs, met ons meegeteld, dertien. Dat is best wel veel.”

“Wij zijn dit jaar geloof ik voor de vijfde keer de stagemanagers,” zegt Wieger. “Ik ben op mijn zeventiende backstage begonnen en het is in totaal de elfde keer dat ik als vrijwilliger rondloop op de Flakkeese Dagen. Ik heb tussendoor ook nog een keer een bardienst gedraaid.”
“Voor mij is dit de negende keer backstage en tussendoor heb ik nog een jaar met FrameWave meegedaan als stagiair,” laat Tim weten.

LEES OOK: Fototeam zorgt voor geweldig Flakkeese Dagen archief

Stagemanagers verdelen de taken en geven bij de bands aan dat ze moeten afronden. “We zorgen dat alles klaar staat en dat iedereen aanwezig is,” vertelt Tim. “We blussen tussendoor ook brandjes, niet letterlijk hoor! Maar als er bijvoorbeeld een band een kabel is vergeten dan kijken ze ons aan.” “We zorgen ook dat er niet te veel onnodige mensen backstage rondlopen,” vult Wieger hem aan. “De vele taken houden het ook leuk. Er is altijd wel iets te doen. We zorgen ook dat we altijd te veel mensen in de backstage crew hebben, dan kunnen we af en toe wisselen. We werken namelijk niet met een rooster.”

Leuk
“Het leukste moment van het festival vind ik eigenlijk de vrijdagmiddag,” vindt Tim. “Dan kom je aan op het terrein, de mensen zijn er nog niet, het podium staat er nog niet, er is niets versierd, de crew komt langzaam binnendruppelen en ze zijn nog een beetje zenuwachtig voor wat hen te wachten staat. Heerlijk is dat. Een beetje de stilte voor de storm.”

“Ik heb dat met de zaterdag, dan is iedereen een beetje brak,” zegt Wieger. “Maar ook als er bands van het podium afkomen na een geweldig optreden. Ze staan dan met een wazige blik nog een beetje na te dromen, dat is wel leuk om te zien.”

LEES OOK: Zonder presentatoren geen festival

Bands
Goldfish is altijd wel leuk om te zien,” zegt Tim. “Het is ook altijd leuk om te kijken bij een band die niet elk jaar op de Flakkeese Dagen speelt. De meeste bands spelen een paar jaar na elkaar, maar er zijn ook bands daar zit een aantal jaar tussen twee optredens in en dan is het optreden weer lekker fris en best wel nieuw. Daar kan ik dan extra van genieten.”

Wieger denkt er anders over: “De meeste bands heb ik nu wel gezien, dus ik hoef niet perse een band te gaan bekijken. Echt zien lukt vaak toch niet, maar luisteren doe ik wel en alles klinkt altijd wel goed. Dus ik vind mijn plekje prima en ik luister lekker mee naar alles wat er gespeeld wordt.”

Flakkeese Dagen
“De Flakkeese Dagen is gewoon het leukste festival van het jaar!” vindt Wieger. “Vooral omdat ik niet meer op Flakkee woon is het leuk om iedereen weer te zien. We zouden eigenlijk twee keer per jaar de Flakkeese Dagen moeten organiseren, dan zie je je vrienden tenminste…”

LEES OOK: Henk Hoek is een echte Flakkeese Dagen fan

Reacties