Het fototeam komt overal

Foto: Archief: Flakkeese Dagen

Het is natuurlijk geweldig en heerlijk om bij een festival aanwezig te zijn, maar het is nóg leuker om dan achteraf de foto’s terug te zien! Toch?

Bianca Stok richtte vier jaar geleden het Flakkeese Dagen Fototeam op. “Ik begon eerst met alleen Erwin Menk en toen was ik achteraf helemaal kapot omdat je twee dagen vol bezig bent met foto’s maken. Ik heb na de Flakkeese Dagen met het bestuur van Jailhouse besloten dat er een echt team moest komen,” vertelt Bianca. “De meeste huidige leden van het team kende ik al van de Flakkeese Dagen en een aantal anderen ben ik gaandeweg tegengekomen.”

“Het is natuurlijk niet alleen het maken van de foto’s tijdens het festival. Na afloop moet je ook alle foto’s nog uitzoeken, je gaat ze nog even bewerken zodat ze perfect zijn en dan zorgen dat we op maandag alles kunnen aanleveren bij Klaasjan Smit zodat hij ze allemaal op de website en Facebook kan zetten. Er komt dus nog aardig wat bij kijken.”

Het artikel gaat door onder de video

Groter team
Door de jaren heen is het team steeds groter geworden. “We begonnen inderdaad een paar jaar geleden met twee personen en nu zijn we al met zijn zessen. Ellen is onze nieuwste aanwinst,” vertelt Bianca trots.
“Ik mocht vorig jaar meelopen als een soort stagiaire om te kijken of ik het leuk vond en dit jaar mag ik fulltime mee doen met het fototeam,” zegt Ellen blij. “Ik heb een keertje foto’s gemaakt van Rewind, dat is de band van Bianca’s zoons. Ik was toen nog niet echt bezig met fotografie, maar Bianca vond dat ik goede foto’s maakte en toen heeft ze gevraagd of ik bij het team wilde komen.”

Verdeling
“Aangezien we nu met zes man zijn kunnen we de taken ook makkelijker verdelen,” legt Bianca uit. “We hebben per bandjes sowieso twee fotografen. Eén hoofdfotograaf en een back-up voor het geval er iets mis gaat. Daarnaast fotografeert Nadine het liefst het publiek op haar eigen leuke manier, met attributen en zo. Daar komen altijd hele leuke foto’s uit. Verder heeft niemand echt een voorkeur om foto’s te maken, maar er is wel eens een band die vraagt om een bepaalde fotograaf. Ik probeer daar in ons rooster wel rekening mee te houden, maar wat niet gaat dat gaat niet.”

LEES OOK: Henk Hoek is een echte Flakkeese Dagen fan!

“Ik heb ook niet echt een voorkeur voor een band die ik wil fotograferen, maar ik kreeg vorig jaar hele blije berichten van Charades. Zij waren heel erg blij met de foto’s die ik had gemaakt en dat is altijd leuk om te horen. Dat soort berichten maken het ook leuk om door te gaan,” vindt Ellen.

Nodig
Er was een team nodig omdat het werk te zwaar was voor twee personen, maar dat was niet de enige reden. “Het leek ons ook heel leuk om goede en professionele foto’s te kunnen publiceren van het festival. Dat is leuk om terug te kijken, maar ze kunnen ook weer gebruikt worden ter promotie van het festival. Het laat alles er net iets professioneler uitzien,” vindt Bianca. “Daarnaast nemen wij op deze manier wat werk uit handen van Klaasjan Smit door ervoor te zorgen dat alles al is uitgezocht, verdeeld over verschillende mappen zodat het overzichtelijk aangeleverd kan worden. De bezoekers van het festival krijgen de foto’s ook veel sneller te zien.”

“We hebben nu een prachtig archief waar ook de bandleden heel blij mee zijn, want die foto’s mogen ze gewoon gebruiken voor zichzelf,” vertelt ze. “En we hebben het probleem opgelost van de mensen die voor de hekken foto’s kwamen maken. Die mensen zijn er nu niet meer waardoor er geen mensen meer in de weg lopen die daar helemaal niet horen te zijn. Plus, wij komen overal, dus we hebben ook overal foto’s van!”

Klik
“Het is een heel leuk en gezellig team. We hebben een echte klik met elkaar. We zijn echt een hecht team,” zegt Bianca. “Het is ook een hele leuke kans voor jonge fotografen om op zo’n, best wel, groot festival foto’s te mogen en kunnen maken.”

LEES OOK: Zonder presentators geen festival

Ellen is het daar helemaal mee eens: “Vorig jaar was het nog heel erg nieuw voor me en ik kende de mensen nog niet, maar ik vind het leuk om de Flakkeese Dagen vast te leggen en het team is leuk. Het is fijn dat we op elkaar kunnen terugvallen als er iets is. En je kunt iemand om advies vragen over camera’s en instellingen, want er zitten ook een aantal professionele fotografen in het team. Ik raad echt alle beginnende fotografen aan om eens mee te lopen met ons.”

Kaarten voor de Flakkeese Dagen zijn te koop bij de tabakswinkel op D’n Diek in Middelharnis. Een dagkaart kost € 15,- en voor een weekendkaart betaal je € 22,50. Kaarten zijn tijdens het festival ook bij de entree verkrijgbaar, maar dan betaal je wel € 2,50 extra.

Reacties

Cookieinstellingen