Zonder presentator geen festival

Een festival is natuurlijk niks zonder bandjes, DJ’s en drank, maar zonder presentator kom je ook niet heel ver. Flakkeese Dagen kent twee van deze kanjers; Philip Hölzenspies en Machiel Hoogenboom.

“Ik zat er laatst nog over na te denken, omdat ik zelf eigenlijk ook wel wilde weten hoe lang ik dit nu al doe, maar ik heb geen idee,” zegt Philip lachend. “Ik denk dat dit de zevende keer wordt, maar wel steeds met andere partners. Ik heb een keer gepresenteerd met Rico van Beveren, een paar jaar met John Saarloos en nu hij gestopt is ga ik met Machiel verder.”

Machiel mag dit jaar voor het eerst presenteren op de Flakkeese Dagen. “Ik kwam hem in 2015 tegen op het festival en toen zei hij ‘Als je een keer iemand nodig hebt, dan roep je maar’. En toen ik hoorde dat John ermee stopte heb ik meteen Machiel naar voor geschoven,” vertelt Philip.
“Zie, dit is grappig, want ik heb hier andere herinneringen aan,” zegt Machiel. “Volgens mij was het in 2013. Er viel toen iemand uit en ik bood Philip aan om te helpen, maar dat hoefde niet. John gaf in 2015 aan te willen stoppen, dus toen werd ik gevraagd om te presenteren. Uiteindelijk was het niet nodig, want John bleef toch nog een jaartje. Maar nu is het dan zo ver; ik mag presenteren. Ik vind het super spannend om te doen, zeker weten, maar het lijkt me wel een hele leuke uitdaging om te doen, dus we gaan er volledig voor.”

Artikel gaat door onder de foto

Aankondiging
“De verdeling van het aankondigen wordt onderling afgesproken, daar hebben we ook af en toe in geschoven. Maar uit de afgelopen jaren blijkt gewoon elke keer weer dat het het makkelijkst is als we de verdeling per tent doen,” legt Philip uit. “Dit jaar moeten we alleen even in de gaten houden dat Machiel niet zijn eigen band hoeft aan te kondigen.” Machiel is namelijk behalve Flakkeese Dagen-presentator ook drummer in de band Goïnza.
“We spelen gelukkig aan het begin van het festival op vrijdagavond om 20.20 uur in tent 1. Op die manier ben ik de rest van het festival gewoon beschikbaar om te presenteren. Ideaal,” vindt hij.

“Er is voor mij niet echt een band die ik graag wil aankondigen, dat maakt mij echt niet uit,” zegt Philip. Machiel heeft wel een kleine voorkeur; “Ik zou As Prayers Fail wel aan willen kondigen. Zij spelen zaterdag om 19.40 uur in tent 2. Het is een tof bandje met leuke gasten. Volgens mij is het ook de hardste band die speelt op de Flakkeese Dagen.”

Blunders
“Ik heb weleens geblunderd, ja,” vertelt Philip, hij moet lachen. “Ik kondigde The Fifth Suspect aan en ik maakte er Fifth Element van. Ze vonden het in eerste instantie niet zo leuk, maar dat soort dingen gebeuren nu eenmaal. Je moet eigenlijk niet aan andere dingen denken voordat je een bandje gaat aankondigen.”

Machiel moet lachen. “Ik ga er wel van uit dat ik fouten ga maken, maar daar zie ik ook de lol wel van in. En misschien blijkt wel dat ik er niet geschikt voor ben, maar dan is het gewoon een eenmalig ding en hebben ze een heel jaar om een nieuwe presentator te vinden,” zegt Machiel eerlijk. “Maar na Philips verhaal ga ik mij zeker van tevoren wel goed inlezen over alle bandjes en ook vlak voor de aankondiging nog even een keertje.”

LEES OOK:  Henk hoek is een echte FD-fan “Het is een geweldig festival”

Presenteren
“Wat mij leuk lijkt aan het presenteren? Het is vooral de uitdaging die mij aantrekt,” vertelt Machiel. “Het lijkt me gewoon leuk om een keer te doen en mee te maken. Het klinkt misschien zelfs een beetje egoïstisch, maar het is ook een soort ontdekking van mezelf. Als ik optreed met Goïnza vind ik het altijd wel leuk om met het publiek te ouwehoeren en hopelijk lukt dat als presentator ook. Dat zou top zijn.”

Voor Philip is het heel simpel: “Ik ben een podiumhoer,” lacht hij. “Ik sta graag op het podium en ik voel een enorme verbintenis met de Flakkeese Dagen. Ik kom er al zeker twintig jaar. Ik woon tegenwoordig in Engeland en ik kom zo’n vier à vijf keer per jaar terug naar Flakkee. Die bezoekjes zitten altijd vol met afspraken met oude bekenden en dan zijn de Flakkeese Dagen natuurlijk heel handig, want je ziet iedereen in één keer. En daarnaast voelt het festival enorm als thuiskomen. Dat is eigenlijk al genoeg motivatie om mee te helpen.”

Optredens
“Ik wil Goïnza wel graag zien optreden, aangezien mijn co-piloot daarin speelt. En Goldfish is ook elk jaar weer nieuw en leuk. Het is tof om te zien hoeveel talent daaruit voortkomt,” vindt Philip. “Ik gun Goldfish ook wel meer publiek. Het zijn eigenlijk altijd alleen de families die komen kijken en de Flakkeese Dagen-vrijwilligers die aanwezig zijn en nog geen dienst hebben. Maar Goldfish is de toekomst van het festival, dus het is jammer dat er niet wat meer mensen op afkomen. Er zit zoveel talent in die groep en over vijf jaar staan ze allemaal met hun eigen band op het podium. Dat is gewoon tof!”

Artikel gaat door onder de video

“Ik ben wel benieuwd naar Charades met de nieuwe drummer. En The Legendary Orchestra of Love met de oude drummer van The Complet. Distortion lijkt me leuk, want die hebben een nieuwe zangeres en natuurlijk As Prayers Fail.”

Tips
Voor Machiel is het presenteren dit jaar een hele nieuwe ervaring, maar voor Philip is het inmiddels een koud kunstje. En dus heeft de veteraan een tip voor zijn nieuwe partner in crime: “Niet te moeilijk doen. Wees jezelf en hou het kort en krachtig. Machiel is zelf al een heel spontane jongen en als hij dat naar het podium kan brengen dan wordt het gegarandeerd een feestje!”.

“Bedankt voor de tip, Philip! Ik hoop dat we vooral heel veel lol gaan hebben,” sluit Machiel af. “Ik heb er onwijs veel zin in.”

Kaarten voor de Flakkeese Dagen zijn te koop bij de tabakswinkel op D’n Diek in Middelharnis. Een dagkaart kost € 15,- en voor een weekendkaart betaal je € 22,50. Kaarten zijn tijdens het festival ook bij de entree verkrijgbaar, maar dan betaal je wel € 2,50 extra.

Reacties

Cookieinstellingen