Leen: “Dieren zijn alles voor mij”

Foto: Sam Fish

Leen van Noordenne (72) is een gepensioneerd werkvoorbereider en wijdt nu zijn leven aan de dieren in nood.

Dieren4U is een vereniging die bestaat uit een groep vrijwilligers die 24/7 klaar staan om dieren in nood te helpen op Goeree-Overflakkee en Voorne Putten. De organisatie is opgericht in 2011 en drie jaar geleden heeft Leen zich aangesloten als vrijwilliger. “Ik kwam een advertentie tegen dat er chauffeurs gezocht werden. Ik mocht een keer meerijden en de dag erna stond de wagen voor mijn deur”, vertelt hij.

Maar natuurlijk krijg je die wagen niet zomaar voor de deur. “Alle vrijwilligers van Dieren4U worden getraind op dieren-EHBO”, vertelt Leen. “Je moet weten hoe je met de dieren om moet gaan en hoe je ze het best kunt vangen, maar ook hoe je bepaalde handelingen moet uitvoeren en je moet wonden kunnen behandelen. Daarnaast moet je ook aan een dierenarts uit kunnen leggen wat er aan de hand is”.

Dierenambulance Dieren4U rijdt op Goeree-Overflakkee, maar heeft ook auto’s op Voorne Putten en in Albrandswaard en er rijden twee ambulances in en rond Spijkenisse/Albrandswaard. Sinds een paar weken worden er zelfs scooters ingezet bij natuurgebieden. “Je kunt niet overal komen met de auto en daarom is een scooter heel handig. Zij doen dan het voorwerk en wij nemen het over en nemen het dier zo nodig mee”, legt Leen uit.

LEES OOK: De pontjes varen weer deze zomer

Vrijwillig
Alles wat Dieren4U doet is vrijwilligerswerk, ook de dertig mensen die er werken zijn vrijwilliger. “We hebben achterin de auto een collectebus zodat mensen kunnen doneren als we zijn langs geweest na een melding. Dat is natuurlijk niet verplicht, maar van die donaties betalen we wel de brandstof, de materialen en de dierenartskosten”, zegt hij. De ambulance zelf is in bruikleen van Stichting Dierenlot, maar het onderhoud en de benzine is voor eigen rekening. “En daarom zijn de donaties zo belangrijk. Zonder donaties kunnen we geen dieren helpen. Maar we halen ook geld op door het inzamelen van kleding, dat is vooral handig voor de mensen die misschien geen geld kunnen missen, maar wie nog wel kleding over heeft dat niet meer gedragen wordt”.

Maar behalve het helpen van dieren in nood, heeft Dieren4U ook betaalde ritten. “We brengen wel eens een opgevangen hond of kat terug naar het baasje en daar wordt voor betaald, maar we rijden ook zorgritten, we nemen dan bijvoorbeeld een baasje mee naar een dierenarts als ze zelf geen vervoer hebben of begeleiden mensen met hun dieren naar een crematorium”, vertelt Leen.

Dieren4U-3

Dienst dag
“Een dienst dag voor mij ziet er eigenlijk altijd weer anders uit. De ene keer is er bijna geen melding, een andere keer ga ik om 10.00 uur weg en kom ik ’s avonds laat pas weer thuis, daar is echt geen pijl op te trekken”, zegt Leen. “Maar alle diensten die ik draai houd ik bij in een soort dagboekje. Ik schrijf dan op waar ik ben geweest en wat ik heb gedaan. En als ik dat weer terug lees weet ik ook weer precies wat het was. Dat is super leuk om terug te lezen, maar ik heb het ook wel nodig. Soms gebeurt er wel eens iets heftigs, of je ziet iets dat je eigenlijk niet wilt zien. En als ik het dan opschrijf, dan ben ik het kwijt”, vertelt hij.

“Maar ik vind alles leuk om te doen. Bijna elke melding brengt wel iets speciaals met zich mee. Mensen zijn vaak heel dankbaar en de ervaringen zijn mooi”, zegt Leen. “Inmiddels vind ik het niet meer zo moeilijk om emotioneel afstand te nemen van de dieren”.

LEES OOK: Kinderspeelmiddag op het Diekhuusplein

“De ergste melding die ik een keer heb gehad, dat was een Rottweiler die al twee dagen in een auto opgesloten zat. De eigenaar was weg en niemand durfde de hond uit de auto te halen omdat hij heel vals was naar iedereen behalve zijn baas. Maar toen we hem uiteindelijk uit de auto haalden was hij zo mak als een lammetje”, vertelt Leen lachend.

Samenwerking
Dieren4U staat er niet altijd alleen voor bij het redden van dieren. “We werken nauw samen met de brandweer, de politie en Rijkswaterstaat”, vertelt hij. “Wij staan hun bij op sommige momenten, maar wij bellen hun ook wel eens op als wij moeilijkheden hebben. Als we bijvoorbeeld niet goed bij een dier kunnen komen bellen we de brandweer of als er een weg afgezet moet worden nemen we contact op met de politie”.

Maar naast de overheid krijgt Dieren4U ook hulp van opvangcentra. “De egels gaan naar een opvang in Papendrecht, vogels gaan naar Vogelopvang Karel Schot in Rotterdam, knaagdieren gaan naar Knaagspoor in Ridderkerk en waterschildpadden gaan naar een opvang in Alphen aan den Rijn”, vertelt Leen. “Slangen brengen we doorgaans naar Blijdorp of een reptielenzaak. En als een dier is overleden dan nemen we die mee naar een crematorium. Zwerfkatten gaan naar een opvang voor zwerfkatten en daar worden ze geholpen”.

“Bij honden en katten wordt er eerst gekeken of ze gechipt zijn. Als ze dan niet terug kunnen naar hun baasje, dan worden ze verdeeld over verschillende opvangcentra in de buurt. Daarna plaatsen wij een foto op onze Facebookpagina en Amivedi.nl. Als het dier al is overleden en we hebben nog geen baasje gevonden, dan gaan ze in een vrieskist waar ze twee weken bewaard worden zodat een eigenaar het beestje eventueel nog kan zien of meenemen”.

LEES OOK: Gay op Flakkee pleit voor betere informatievoorziening op scholen

Dieren4U
Dieren4U is 24/7 te bereiken op 085-0604567 voor zorgritten en spoedgevallen. Voor meer informatie over Dieren4U kun je kijken op de website.

Dieren4U-2

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen