Is Roderick Pijls dé Alleskunner van Nederland?

Foto: Ydwer van der Heide

Roderick Pijls (31) is niet iemand die een uitdaging uit de weg gaat. Zo heeft de kitesurfer al een gifmeer in Tanzania opgezocht en surfte hij op een vulkaan in IJsland. Voor dit avontuur bleef hij dichter bij huis.

Door Sam Fish

De sporter heeft namelijk meegedaan aan het huidige seizoen van De Alleskunner VIPS. Die opnames zitten er inmiddels al lang en breed op, maar op tv kunnen we nog genieten. En dus ook van deze Sommerdieker.

In ongeveer anderhalve week tijd worden er 68 spellen opgenomen. En dat is best een pittige klus. “Het is een volle werkdag,” vertelt Roderick. “Je staat om 7.00 uur ’s ochtends op, je gaat ontbijten en om 9.00 uur beginnen de opnames. Die duren tot ongeveer 18.00 uur en dan is het klaar en kun je gaan uitrusten. Die rust heb je ook echt nodig. Want hoewel je op andere dagen misschien ook zo’n lange dag werkt, is dit toch een heel andere soort invulling van je dag. Je bent echt de hele dag aan het beuken. Maar het was oprecht wel heel cool.”

Een BN’er

“Mijn manager werd gebeld met de vraag of ik mee wilde doen aan de VIPS editie. Hij stelde het vervolgens aan mij voor. Ik twijfelde of het wel iets voor mij was. Als sporter wil je jezelf op een bepaalde manier profileren. Ik vroeg me daarom af of dit wel het juiste programma was. Maar aan de andere kant wil je als kiter alles kunnen. Dus in dat opzicht paste De Alleskunner wel in mijn straatje. Ik houd wel van een uitdaging, dus dat trok me wel over de streep om mee te doen.”

Maar ja, het is natuurlijk wel de VIPS editie. “Ja, het voelt heel raar als mensen je omschrijven als BN’er. Als je mij vraagt wie een BN’er is, dan denk ik aan Mark Rutte. Ik zie mezelf echt niet als een bekende Nederlander. Maar het is wel een hele leuke manier om een hoop andere mensen te ontmoeten die in de media komen. Het is leuk om dan samen over het BN’er-schap te kunnen discussiëren, want iedereen kijkt daar natuurlijk anders tegenaan. Je leert de mensen kennen en hun verhalen. En dan is het echt heel leuk en interessant. Je zoekt mensen op die dicht bij jou staan, die je aardig vindt en daar trek je dan mee op. Ik heb nog steeds contact met een groep deelnemers van het programma. Juist omdat je niet iedereen kent, leer je de persoon kennen. Je staat er heel blanco in.”

De spellen

Bij De Alleskunner draait het allemaal om spellen. En dat zijn echt spellen die alle kanten opgaan. “We moesten bijvoorbeeld een ring verstoppen,” vertelt Roderick. “We nemen dit programma op in een grote zaal en die was voor dit spel helemaal omgebouwd tot trouwlocatie. Elke kandidaat kreeg een ring met zijn of haar eigen naam erin. Die moesten we ergens in de zaal verstoppen en het was aan een gast om de ringen te zoeken. Voor dit spel was dat Brigitte Kaandorp en het was geweldig. Ze ging echt maximaal door de ruimte heen. De taart zat op het plafond, het was hilarisch.”

Maar er zijn natuurlijk ook spellen die wat lastiger zijn. “We kregen op een gegeven moment een quiz over de meest random onderwerpen. Hoeveel harten heeft een octopus? Hoe lang kan een slak in winterslaap gaan? Dat soort vragen. En dan konden we kiezen uit drie antwoordvakken waar we in moesten gaan staan. En we hadden ook een quiz waarin we Nederlandstalige muziek moesten raden. En daar luister ik echt nooit naar. Het ging over allemaal volkszangers en singer-songwriters waar ik nog nooit van gehoord had. Daar kreeg ik wel zweetoksels van hoor.”

Toch waren dit niet de spellen waardoor Roderick het programma heeft moeten verlaten. “Daar kan ik niets over zeggen. Dat zou ook niet leuk zijn, want dan is het geen verrassing meer. Als je wil weten hoever ik ben gekomen in het programma, dan moet je kijken!”

The Last Line

Zoals eerder gezegd kennen we Roderick natuurlijk als kitesurfer en zijn project ‘The Last Line’. Daarin reist hij met fotograaf Rein Rijke de wereld over om foto’s te maken op de meest bizarre plekken. “Het gaat erg goed met dat project,” laat Roderick weten. “Ik kan er niet veel over zeggen nog, maar we hebben het team uitgebreid. Voorheen bezochten we namelijk steeds één locatie, maar dat gaan we anders doen. We hebben nu plannen gemaakt voor de volgende zes locaties. Het duurt dus iets langer voordat er weer wat komt, maar dan krijg je dus wel meteen meer.”

Over de volgende locaties wil hij nog niet te veel zeggen. “Het moet natuurlijk wel een leuke verrassing zijn, net als de uitslag van De Alleskunner. Maar ik kan wel zeggen dat we twijfelen tussen drie locaties als eerstvolgende stop. Dat zijn Groenland, Texas en Argentinië. Het wordt dus óf warm óf koud.”

De Alleskunner

In De Alleskunner neemt een groep Nederlanders het tegen elkaar op. In de VIPS editie zijn dat dus bekende Nederlanders. Zij storten zich op een afvalrace vol verrassende opdrachten. Zo valt er bij elk spel één kandidaat af tot er één winnaar overblijft. Dat is dé Alleskunner van Nederland. Naast Roderick deden er deze editie nog 67 andere BN’ers mee aan dit seizoen. Denk bijvoorbeeld aan Victor, de barman van First Dates, rapper Baas B, musicalster Dave Dekker, zangeres Josje Huisman en voormalig voetbalscheidsrechter Dick Jol.

De Alleskunner VIPS is elke zaterdag om 21.30 uur te zien op SBS6.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen