65 maal hoera voor meneer en mevrouw Vervloet

Foto: Sam Fish

De grote dag was eigenlijk al op 16 augustus. Echter was de burgemeester toen op vakantie. “Ik vind dat je met zo’n groot feest specifiek mag vragen om de burgemeester. Dus dat heb ik gedaan,” verklaart de 88-jarige Jaap Vervloet.

Door Sam Fish

En zo geschiede. Op dinsdag 27 september was het dan eindelijk tijd voor het bezoekje van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Zij bezocht Jaap en zijn 90-jarige vrouw Greetje in haar kamer in Ebbe & Vloed in Oude-Tonge. De twee komen uit Achthuizen en Zuidzijde en wonen al jaren in een appartement van Ebbe & Vloed. Sinds een week woont Greetje daar alleen op een woongroep. Haar man Jaap heeft geen indicaties om daar te mogen wonen. Maar zo mogelijk komt hij elke dag bij haar langs.

Terug de tijd in

Het begon voor de twee allemaal in Middelharnis. “Ik ging met mijn moeder een jas kopen,” vertelt Greetje. Jaap: “Ze zaten in de stoomtram richting huis. Ik kwam net van de oude ambachtsschool en ging ook naar huis. Ik kwam tegenover hen te zitten in de tram. En toen sloeg de vonk over.” Op de vraag of het vuurwerk was, zegt Greetje: “Het was een harde knal.” En Jaap zegt: “Ik weet nog goed dat ze prachtige pijpenkrullen had. Daar viel ik nog het meest voor. Maar ze is altijd prachtig geweest.”

De liefde is echt gaan bloeien toen ze samen bij de toneelvereniging zaten. Jaap maakte daar de coulissen en Greetje was actrice. Uiteindelijk besloten ze te trouwen en kregen ze drie kinderen. Die zorgden op hun beurt voor eveneens drie kleinkinderen. Achterkleinkinderen zijn er niet. Daarbij laat Jaap weten dat ze een beroemdheid in de familie hebben. Niemand minder dan wielrenner Koos Moerenhout is het neefje van Greetje. “Ik heb nog geholpen hem op de wereld te zetten,” zegt ze lachend.

Werk

Greetje werkte voor het huwelijk in de huishouding. “Ik was kindermeisje en kookte,” vertelt ze. “En na het huwelijk ging ik voor mijn eigen gezin zorgen. Dat heb ik altijd gedaan, zolang het nodig was. Ik zorgde ook veel voor de mensen in de buurt die dat nodig hadden.” Zo laat ze weten dat ze het liefst zuster was geworden, maar dat zat er niet in. Tegenwoordig krijgt ze dagbesteding, puzzelt ze veel en kijkt ze naar spelprogramma’s op tv. “Dan doe ik mee vanuit mijn eigen kamer. Dan kijk ik of ik het antwoord ook weet.”

Jaap ging voor het huwelijk nog in militaire dienst. “Dat was voor 18 maanden,” laat hij weten. “Ik zat zes maanden in Assen, toen 10 maanden in Den Haag en tot slot nog 2 maanden in Rotterdam. Daarna  heb ik een opleiding gevolgd tot schilder en dat heb ik gedaan tot ik 58 jaar was. Toen ben ik met pensioen gegaan. En tegenwoordig speel ik graag accordeon en keyboard en schilder ik graag landschappen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen