Herfstweer met flinke buien in aantocht

Foto: Afbeelding van Michael Gaida via Pixabay

Het lijkt erop dat we nu echt de zomer uit kunnen zwaaien. De temperaturen dalen en er komt echt herfstweer aan.

Vanaf donderdag 15 september wordt het koeler. Vanaf vrijdag breekt er dan ook een periode aan met ‘echt herfstweer’. Dat meldt Weer.nl. Dat betekent buien, flinke wind en op zondag zelfs een temperatuur tussen de 12 en 15 graden.

Vandaag regent het vooral in het zuiden van ons land. In het noorden laat de zon zich zo nu en dan zien. Op zonnige plekken kan het dan nog 20 graden worden. In de regen ligt die temperatuur echter wat lager, zo rond de 16 graden. Morgen krijgen we te maken met koelere lucht vanuit het noorden. De middagtemperatuur komt dan uit rond de 18 graden. Op de meeste plaatsen is het dan nog droog.

Herfstweer

Vanaf vrijdag dus echt herfstweer. Het gaat dan harder waaien, aan zee kan de wind kracht 7 bereiken. Vanuit de Noordzee trekken er buien over het land. Daarbij kan het in de kustgebieden ook onweren. Vooral vrijdag en zondag zijn natte dagen met een lagere temperatuur.

Begin volgende week wordt het wat droger en zonniger. Later in de week wordt het weer wisselvalliger. De temperatuur gaat overdag wel iets omhoog maar blijft ’s nachts wat achter.

Klimaatverandering

Het is geen nieuws als we zeggen dat we te maken hebben met klimaatveranderingen. En dat heeft twee gezichten: drogere zomers en zwaardere buien. Het KNMI legt uit hoe dat kan. “Naarmate de aarde verder opwarmt, valt in de zomer gemiddeld minder regen. De grond droog uit, doordat er meer water verdampt. Ook komt er vaker droge lucht uit het oosten,” aldus het instituut.

In hoeverre de neerslag afneemt, is overigens ‘tamelijk onzeker’ voor Nederland. “In Zuid-Europa valt er minder neerslag in de zomer. In Noord-Europa is dat juist meer en Nederland ligt net op die grens,” vertelt Frank Selten. Hij is klimaatdeskundige.

Hevigere buien

Zoals de hevige buien van vorige zomer lieten zien, worden buien die wel nog in de zomer vallen intenser. Dat komt dan weer doordat in een warmer klimaat de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer toeneemt. “Je kunt aan warme lucht namelijk meer waterdamp toevoegen voordat de waterdamp begint te condenseren dan aan koude lucht.” Zodoende neemt de gemiddelde neerslag in de zomer af, maar wordt de kans op hevige buien juist groter. “In die zin wordt het in de zomer dus droger en natter tegelijk,” vat Selten samen.

In de Nederlandse winter is de uitwerking van klimaatverandering niet zo paradoxaal. Dan wordt het alleen maar natter, voegt de klimaatwetenschapper eraan toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen