Nachtwacht on tour naar Nieuw Rijsenburgh

Foto: Sam Fish

Het is een bijzonder gezicht als je de grote hal van het Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk binnenloopt. Je loopt namelijk meteen tegen een levensgrote replica van De Nachtwacht aan.

Door Sam Fish

Het grote kunstwerk is onderdeel van ‘De Nachtwacht On Tour’ en blijft drie weken in het verzorgingstehuis staan. Het is een project van het Rijksmuseum en Philips voor mensen die niet naar het Rijksmuseum kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuispatiënten en mensen in een verzorgingstehuis. En dus brengen ze de Nachtwacht gewoon naar hen toe.

Het grote doek werd onthuld door bewoonster mevrouw De Waal-Le Blanc. Ze schilderde zelf enorm veel en heeft in haar Le Blanc-familie een hoop schilders zitten. Het was dan ook alleen maar toepasselijk dat zij het gouden lint door mocht knippen. “Ik heb de Nachtwacht nooit in het echt gezien, dus dit is wel heel bijzonder. Ik vind het heel mooi dat ik dit mag onthullen.”

Niet voor iedereen

“Het is niet de bedoeling dat iedereen zomaar binnen komt wandelen,” laat Willeke Breederveld weten. Zij is een van de initiatiefnemers van het project en werkzaam binnen CuraMare. “We blijven toch een verzorgingstehuis en we zijn bang om corona weer naar binnen te brengen. Er zijn selecte groepen uitgenodigd voor specifieke momenten en daar blijft het bij. Als er bijvoorbeeld schilderclubjes zijn die langs willen komen, dan is dat te regelen met de receptie. Zij weten precies of er nog een moment is waarop het uitkomt.”

Bij de bewoners viel het grote schilderij in ieder geval in de smaak. Meteen na de onthulling stonden er al bewoners met hun neus om het schilderij om het eens van dichtbij te bekijken.

onthulling Nachtwacht on Tour Nieuw Rijsenburgh

Cookieinstellingen