Jongeren hoeven niet eenzaam te zijn deze jaarwisseling

Foto: Stichting Join Us

Acht procent van de Nederlandse jongeren is dag na dag eenzaam. En de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen dragen daar niet positief aan bij.

Door Stan Pittens

Veel jongeren sluiten 2020 om die reden helemaal alleen af, zonder vrienden om hen heen. Speciaal voor deze jongeren wordt er een online evenement georganiseerd; Join Us @ New Year’s Eve. Een quiz en online toast om klokslag middernacht.

Join Us

Jolanda van Gerwe is de oprichtster van de stichting Join Us. Zij voelde de wens vanuit de maatschappij om dit jaar iets bijzonders te organiseren. “Ik hoorde verhalen van jongeren die nu al opzien tegen nieuwjaar omdat ze alleen zijn,” vertelt ze. Ze betrok het ministerie van VWS bij haar plannen om iets leuks te organiseren voor eenzame jongeren. “Samen zijn we tot dit top evenement gekomen!”

Het doel

Met Join Us @ New Year’s Eve biedt de stichting jongeren van 16 tot 30 jaar een gezellige jaarwisseling. Zo hoeven ze niet alleen dit rare jaar uit te zwaaien en kunnen samen met anderen het nieuwe jaar beginnen.

“Deze avond geeft jongeren ook perspectief in de kerstvakantie,” zegt Van Gerwe. “Ze hebben iets om naartoe te leven. Daarnaast activeren we jongeren om iets voor een ander te doen. Spoor vooral andere jongeren aan om mee te doen. Hoe meer jongeren, hoe minder eenzaam iedereen is.”

Programma

De avond bestaat uit een prachtig programma. Zo is er op 31 december van 21.00 tot 23.00 uur een interactieve quiz. Deze wordt live uitgezonden via YouTube. Een quizmaster praat de hele avond aan elkaar. De antwoorden op de vragen kunnen worden doorgegeven via een speciale app.

Door de hashtag #joinusnye starten de jongeren 2021 ook samen. Door het gebruik van de hashtag kunnen de deelnemers zien wie er die avond ook online waren.

Stichting Join Us

Stichting Join Us brengt eenzame jongeren in contact met andere jongeren. Hierbij wordt vooral gekeken naar jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud. De stichting werkt met hen aan het vergroten van hun sociale redzaamheid. Het doel is dat jongeren uiteindelijk in staat zijn hun eigen netwerk op te bouwen en behouden.

Wil je meer informatie over het evenement? Of wil je meteen aanmelden? Kijk dan op de website van de organisatie!