Vraag nu om subsidie voor een groenere tuin!

Foto: Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

De gemeente Goeree-Overflakkee wil inwoners stimuleren om de tuinen te vergroenen. Stenen eruit en groen erin.

Als stimulans kan iedereen vanaf 1 januari subsidie aanvragen voor een groenere en toekomstbestendigere tuin. Het college van burgemeester en wethouders stelde de subsidieregeling hiervoor vast op 15 december.

Heftige neerslag is belasting van het riool

Nederland is een nat land. Als het twee dagen regent, voelt het al snel als een hele week aan slecht weer. En door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met steeds heftigere regen. Dit leidt dan ook vaker tot problemen op de laagstgelegen punten in de dorpen.

De gemeente past op diverse punten de rioolsystemen aan om de overlast te verminderen. Toch is dat voor de toekomst nog niet voldoende. Daarom vraagt de gemeente de inwoners om hun tuin te ‘ontstenen’ en te ‘vergroenen’. Minder tegels en meer groen zorgen ervoor dat het water beter kan wegzakken in de bodem. Bij zware hoosbuien raakt het riool dan minder snel overbelast.

Meer voordelen

Maar natuurlijk zijn er meer voordelen dan alleen het minder overbelasten van het riool. Meer groen zorgt ook voor meer koelte op warme dagen. Stenen geven namelijk hitte af, terwijl een boom juist schaduw geeft.

Een tuin met struiken en gras is al snel een paar graden koeler dan een tuin met stenen. En het is goed voor de biodiversiteit. Insecten, vogels en andere dieren voelen zich thuis in groene tuinen.

Wat kun je doen?

Er zijn diverse dingen die je kunt doen aan je tuin. We zetten ze daarom even in een overzichtelijk rijtje.

  • Koppel de regenpijp af. Het regenwater stroomt dan de tuin en kan daar wegzakken.
  • Koop een regenton en laat de regenpijp daarin lopen. Het water kan in de zomer gebruikt worden om de planten water te geven als het erg droog is.
  • Tegels uit de tuin en groen erin. Zo kan het regenwater via de bodem weglopen.
  • Plant een boom. Bomen gebruiken regenwater, dus dit is goed voor de balans van het grondwaterniveau.
  • Leg een waterberging of retentievijver aan. Maak een laagte in de tuin waar het water naartoe kan stromen. Dan kan het vanaf daar wegzakken de bodem in.
  • Leg een groen dak aan. Groene daken houden water vast, in plaats van dat het water wordt afgevoerd naar het riool.

Meer informatie

Er kan maximaal 750 euro per aanvraag worden verstrekt. De tijdelijke subsidieregeling gaat in vanaf 1 januari 2021. Vanaf dat moment kunnen inwoners van Goeree-Overflakkee een aanvraag indienen via een digitaal formulier. Deze is vanaf dat moment te vinden op de website van de gemeente.

De subsidie geldt niet voor nieuwbouwwijken gebouwd vanaf 1990. Hier liggen namelijk al goede rioleringssystemen. De kans op wateroverlast in deze gebieden is dus kleiner. Inwoners die twijfelen of zijn in aanmerking komen voor de subsidie kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar [email protected].